Daar zitten we dan met z’n alle in een kringetje. Glazen bier en wijn klinken elkaar en we babbelen af en aan. Soms komt er een schunnige grap langs en iedereen lacht. “Hallo allemaal, het is tijd voor de verassing,” roept de gastvrouw. We draaien ons allemaal om naar de grote doos in de hoek van de kamer. De deksel gaat eraf en een tiental roze ballonnen vliegen richting het plafond. “Het is een MEISJE.” 

Wie dit nog nooit heeft meegemaakt, kent het fenomeen gender onthullingsfeestje nog niet. De borrel waarbij een zwanger koppel bekend maakt wat het geslacht van hun aankomende kindje zal zijn. De uit de VS overgewaaide rage begint nu in Nederland ook voet aan de grond te krijgen. Door middel van roze of blauwe artikelen worden familie, vrienden en kennissen duidelijk gemaakt wat het gender van hun kindje is. Dit is tegenstrijdig met de genderneutraliteit met het hedendaagse leven. “Ons kind is een jongen, maar geslacht is slechts iets wat opgedragen wordt door de hedendaagse samenleving en wij sluiten ons daar niet bij aan.” Een nogal warrige uitspraak om telkens te herhalen. Gelukkig is er altijd een uitvlucht in genderneutrale namen, zoals Bowie, River en Jaimy.

Nu ik bijna tegen de dertig loop, krijg ik steeds vaker uitnodigingen voor verschillende “babyfeestjes” door de bus. Natuurlijk heb ik met een relaxte “verse” papa een biertje gedronken op de kraamvisite. Dit is het meest normale feestje. De baby is geboren en iedereen komt met leuke spullen voor het kindje. Knuffels, kleertjes en goedbedoelde, kleurrijke rommel. Ik vind het vet om een kindje op mini-Allstars rond te zien banjeren, zonder uitzondering van het geslacht.

Sommige moeders vonden dat de aandacht te veel verschoof naar het pasgeboren kindje, dus besloten zij dat ze meer in de spotlight moesten staan voordat het kroost geboren is. Zo ontstond de babyshower. Bij een “shower” gaan de vriendinnen van de zwangere dame haar verwennen met lekkernijen en snuisterijen. Alles onder het mom van een thema met een kwinkslag. Thirty Seconds spelen terwijl je knabbelt van cupcakes met barbiesprinkels en virgin mimosa’s drinkt. Naast spulletjes voor de baby, cadeautjes die mama allemaal kan gebruiken vlak na de zwangerschap, zoals een zitring na het persen.

Omdat de aanstaande ouders dit nog steeds niet genoeg frivoliteit vonden, kwamen ze met nog een feest waar de aanstaande moeder geen alcohol kon drinken. Een luchtige borrelavond waarbij alles draaide om die ene vraag: “Wordt het een jongen of een meisje?” Er kan zelfs geld op ingezet worden. Wat is een babyfeestje zonder gokken? Het is gemakkelijk dat je het antwoord op deze vraag kan geven tegen iedereen die je liefhebt tegelijk. Moet dat gedoe er omheen? Jongen – blauwe servetten. Meisje – roze taart. Zeg ik niet – Witte ballonnen met een vraagteken. Genderloos – seksspeeltjes in regenboogkleuren. Is het niet makkelijker om het tegen jouw intimi alleen te zeggen (of niet te zeggen) wat het zal worden en hoe je jouw kindje gaat opvoeden?

Natuurlijk heb ik geen probleem met al deze feestjes en borrels, maar denk maar niet dat ik elke keer weer met een cadeautje aan kom zetten. Hooguit neem ik elke keer een fles wijn mee om te toasten op het nieuwste stukje van de babypuzzel. Maar waarom stoppen bij maar drie feestjes. 4,5 maand; Tijd voor een feestje. De baby schopt; Nog een feestje. Eerste keer ochtendmisselijkheid; Naspoelen met champagne. De conceptie; De tafel is beneden al gedekt voor het conceptiediner bestaande uit worst, oesters en yoghurt. Alles moet wel binnen het thema blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s