Een jaar geleden heb ik al eens gezegd: “Amsterdam wordt te toeristisch.”In een tweeluik beschreef ik mijn ergernissen over de fietsende en wandelende toeristen in het centrum van Amsterdam. “Dan had je maar niet in de hoofdstad moeten gaan wonen.” Daarop kan ik alleen maar “ONZIN” zeggen. 

Natuurlijk wist ik van tevoren dat Amsterdam een drukker was, dan het kleine dorpje waar ik vandaan kwam. Dat is natuurlijk niet met elkaar te vergelijken. Amsterdam is een toeristische trekpleister om dagen te vertoeven en daar heeft een dorpje als Raalte niets tegenin te brengen. Het is een sfeer waar je voor kiest en ik koos voor de drukte, chaos en de mogelijkheden. Amsterdam was de grote stad, waar ze in liedjes, films en series het altijd over hadden.

De laatste jaren verandert deze fijne stad in een Disneyland voor volwassenen. Elke Engelsman, Italiaan of Amerikaan die ik spreek, komt naar de stad waar, volgens hen, alles kan en alles mag. Zo gedragen ze zich ook. Nu snap ik dat wij in een vrij land leven waar we met meer wegkomen dan de landen om ons heen. Met wiet op zak opgepakt worden betekent in de VS een lange gevangenisstraf. Prostitutie is in vele landen extreem strafbaar. In sommige moslimlanden stenigen ze je voor die eene slok Jack Daniels. De bezoekers gedragen zich steeds meer alsof Amsterdam het pretpark voor alle geneugten is geworden.

Amsterdam doet er alles aan om de stad te verlichten door mensen buiten de stad te leiden. Zo wordt het Muiderslot bestempeld tot Amsterdam castle. Dit soort dingen zijn niet genoeg om toeristen uit het centrum te krijgen. Complete chaos in het centrum van fietsende, wandelende en zuipende toeristen. Allemaal op zoek naar die thrill. Tegenwoordig probeer ik het centrum te vermijden, omdat ik daar niet rustig in mijn eigen stad kan rondlopen. Vrijgezellenfeesten, midweekers en dagjesmensen hebben de overhand. Een geur van kots, drank en testosteron overheerst.

Toch krijg ik te horen dat ik daar zelf voor gekozen heb, maar dat is helemaal niet waar. Ik heb in dat dorp geleefd en dat was mij inderdaad te rustig en ik ben voor de drukkere stad gegaan. Helaas kan ik niet meer het centrum in door die chaos. Stel je voor dat in het dorpscentrum permanent een groep chinezen staat. Spugend op de stoep, ladderzat en foto’s makend van alles en iedereen. Schijt aan regels en altijd dwars op de weg. Ze ontbijten op elk bankje die ze zien, lopen door tuinen en piesen tegen de voordeur. Elke keer dat die groep weggaat komt er een nieuwe, grotere groep, totdat je er niets meer aan kan doen. Zo wordt Amsterdam langzaam een zelfvervullende voorspelling van drukte waar niemand op zit te wachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s