Een totaal leeg fietsenrek. Één van de ergste aanzichten die je kan hebben in de ochtend. Mijn fiets is, voor mij, mijn levenslijn naar de buitenwereld. Zeker in Amsterdam. Fietsen is hier heilig en het rijwiel is de Bijbel. Een leeg fietsenrek kan alleen betekenen, dat je fiets gejat is. 

Met zoveel fietsen opeengehoopt in een stad is het logisch dat veel fietsen van eigenaar wisselen. Gewild of ongewild. Soms gekocht bij de gerenommeerde fietshandelaren, maar meestal gekocht van handelaar met een voorkeur voor methamphetamine. Vanwege die snelle handel in fietsen is het niet veel waard om een berg geld uit te geven. Liever een paar tientjes kwijt als jouw barrel gestolen wordt, dan een paar honderd euro voor die prachtige Gazelle, zo denkt men meestal.

Iedereen in Amsterdam heeft wel eens aan het verkeerde eind van de fietsenhandel gestaan. Om mij heen hoor ik vaak de uitspraak: “Mijn fiets is gejat.” En dat is kut… voor heel even, want binnen de kortste keren heb je een nieuwe fiets. Het is een vicieuze cirkel, die ononderbroken doorgaat. Het heeft geen zin om naar de politie te gaan, want die behandelen die klachten al niet. Zoveel gestolen fietsen die voorbij komen, dat het geen nut heeft om daar nog achteraan te gaan.

Gelukkig had ik mijn oude racemonster nog in de kelder staan en een fiets die ik alleen maar gebruikt heb om onderdelen af te slopen. Met twee tangen en tien vieze vingers heb ik die twee fietsen samen geramd tot één fiets. Frankenstein’s fiets. Onderdelen van gekochte en gekregen fietsen die samen weer een hele fiets maken. Dat is wel mogelijk met die rare handel. Je kan overal aan fietsonderdelen komen, dat iedereen paar fietsen kan samensmelten tot een gedrocht. “Elk nadeel heb zijn voordeel”, zal ik zo maar zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s