Vanavond is het voorbij. De moslims mogen zich weer volproppen wanneer ze willen, want de ramadan is over en dat wordt afgesloten met het Suikerfeest. Iedereen die het vasten heeft volgehouden vind ik ijzersterk en moedig in hun prestatie. Zeker na zo’n hete maand, maar niet iedereen deelt mijn mening.

Als kind heb ben ik gedoopt en heb ik mijn eerste communie gedaan en daarna ben ik mijn interesse in het geloof verloren. Mijn ouders zijn nooit strikt geweest in mijn religieuze opvoeding en daar ben ik wel blij mee. Ik heb mijn eigen weg kunnen kiezen en ben mij meer gaan richten op wetenschap. Daarnaast heb ik nooit iets met vasten gehad. Zo gauw ik honger heb wil ik eten. En niet eten om zo te herdenken, te voelen en dichter bij een God te komen is iets wat ik snel opzij heb geschoven. Contemplatie kan ik ook terwijl ik op de bank lig met een broodje ei, daarvoor hoef ik niet een lichamelijke onthouding te ontberen. Zeker niet als ik dat uit naam van een geloof zou moeten doen.

Maar iedereen die hier wel kracht uit haalt en dichterbij de spirituele leiding komt te staan, moet ik salueren. Helaas is niet iedereen even ruimdenkend. Zo wilde de anti-islambeweging Pegida een speenvarken roosteren voor een moskee tijdens de ramadan. Alles onder het mom van: Demonstreren is een grondrecht. “Wanneer Anti-Zwarte Pieten prominent mogen demonstreren tijdens de intocht, in Dokkum, moet een prominente plek voor de moskee tijdens de ramadan ook mogelijk zijn“, zegt Pegida op haar Facebook.

“Wat ben je dan een lul”, dat is het enige dat bij mij opkomt. Ten eerste wat heeft Zwarte Piet met de ramadan te maken? Ras en geloof zijn twee verschillende dingen. Je kan uit Iran komen en geen Moslim zijn. Waarom rooster je een varken? Als moslims al iets niet eten dan is het varkensvlees. Doe dan goede research en maak een heerlijke tajine met lamsvlees en harissa. Als iets ze doet watertanden is het gerecht dat ze kennen. Van varkensvlees worden moslims niet warm of koud.

Daarnaast heeft het werkelijk niets met demonstreren te maken. Het is gewoon porren en peuteren met een varkensspies. Pak een dier die echt wordt verboden voor de Koran en begin tijdens een moeilijk en belangrijk moment voor Moslims te pesten. Dan ben je echt een flinke vent en stoere meid. Pesten om het pesten, meer is het niet. En zo gauw je erop aan wordt gesproken, ga je huilen dat je openbare spreekrecht en recht op demonstratie afgenomen wordt. Pure klootzakkerij.

We komen weer terug bij het feit, dat mensen snel op teentjes trappen en op teentjes getrapt zijn. De acceptatie is weer ver te zoeken en het onbekende wordt gezien als iets verschrikkelijks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s