Essen – Duitsland. Hier zou nu een kleine omschrijving moeten staan van de Duitse plaats in het Ruhrgebied, maar eigenlijk heb ik met deze twee woorden de stad perfect omschreven. Essen is een plaats waar je één keer in je leven geweest moet zijn om erachter te komen dat één keer al te veel is. 

Aangezien deze plaats in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd is, is alles daarna in “nieuwe stijl” opgebouwd. Sovjet blokkendozen in pasteltinten, meerdere kleuren bruine spaanplaat en roodbruine badkamertegels aan de buitenmuur. Slechts de dom en de oude synagoge zijn nog authentiek(-ish). Hier in onze hoofdstad zie ik nauwelijks een zwerver, maar dat komt omdat er dagelijks een dakloze conventie is bij het centraal station van Essen. Blikken bier, rode neuzen en dronken gebrabbel. Niet echt een ansichtkaart moment als je de trein uitstapt. Of zoals ze in de eerste google zoektocht zeggen: Essen is staal, staal en nog eens staal. Dat is zeker te zien, want de stad zucht staal en kolen uit elke porie.

Daarnaast ben ik erachter dat ze niet graag geld verdienen in Essen. Althans niet aan mensen die niet uit de stad komen. Ongegeneerd kletsen met collega’s, start-van-het-werk-shotjes nemen of ronduit negeren van een bestelling zijn blijkbaar belangrijkere bezigheden dan daadwerkelijk een paar biertjes rondbrengen naar een stel dorstige Nederlanders. Gelukkig waren we met een gezellige groep en konden we er wel om lachen. En natuurlijk een Nederlanders favoriete bezigheid: Klagen.

Het mechanisme dat elke Hollander graag gebruikt. Naarmate ik ouder ben geworden blijkt het dat ik ook een echte Nederlanders ben. Klagen zit bij mij ook in het bloed. Soms is het sarcastisch, vol met zwarte humor en soms is het oprecht en gemeend. Iets ziet er niet uit zoals je had gedacht: klagen. Mensen zijn irritant: klagen. Als het even tegen zit: klagen.

De volgende keer dat je in de buurt van Essen bent rij er dan voorbij en klaag over hoe lelijk de weg er doorheen is. Düsseldorf, Münster en Dortmund zijn betere opties als je kijkt naar een leuke stad in de buurt, maar als je echt wil klagen ga dan naar Essen.

Mijn TripAdviser Review: Essen – Duitland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s