Twee zoenende mannen. Beiden in kledij van perfecte snit. Een mooie klassieke foto in een nieuw jasje heeft ervoor gezorgd dat de homofobie in Nederland bloot werd gelegd. Vele mensen ontvolgden maatpakkenmaker Suitsupply op Instagram door deze foto. Onzin, dacht ik. En ik besluit ze juist te gaan volgen. 

Ik weet dat Suitsupply graag vooruitstrevend is met hun marketing en dat ze graag op het randje willen balanceren. Maar zo’n homofobe reactie had ik, eerlijk gezegd, niet verwacht. “Dit is walgelijk” of “Niet iedereen hoeft gay te zijn”, waren de uitspraken onder de post van de pakkenmaker. In mijn ogen onzinnige uitspraken. Dat je twee zoenende mannen walgelijk vindt is een xenofobische gedachtegang. Blijkbaar mag commercie alleen maar gericht worden naar heteroseksuelen en niet iets wat “daarbuiten” valt.

Ik snap wel dat er een aantal mannen Suitsupply zijn gaan volgen sinds hun reclamestunt met een ontblote vrouw met twee goedgeklede mannen op haar aureolen. Dit was natuurlijk extreem sexy en spreekt de mannelijke oergeest aan. Ik moest er ook om lachen dat ze een heerlijk absurde reclamefoto in bushokjes hadden gehangen. Natuurlijk stootte het bedrijf toen de religieuzen tegen het verkeerde been. Het werd een nieuwsitem, dat vrouwen werden geseksualiseerd om maatpakken te verkopen. Enorm slimme reclamestunt, want ze krijgen gratis promotie door net op het randje van kunnen en niet kunnen te gaan zitten. Zij kunnen eigenlijk in hun handjes wrijven door de uitkomst.

Dat is precies wat ze doen met deze reclame. Het nieuws van de homofobe uitspraken deed mij er juist voor zorgen dat ik het bedrijf ging volgen op Instagram. Als een soort veredelde steun aan onze LGBT-gemeenschap. Maar eigenlijk kwam ik er ook achter, dat we in Nederland nog steeds extreem kortzichtig zijn. Als iets niet strookt met de eigen waarden dan roepen we meteen dat we op onze teentjes zijn getrapt.

Blote tieten mag wel, zoenende mannen mag niet. Dat is toch een dubbele standaard? Waarom lopen we nog steeds zo te zeuren over wat er in andermans achtertuin gebeurd? Als kleine kinderen zeggen we nu heel hard nee en rennen we weg. Zo zie ik het ontvolgen van de pakkengigant. In plaats dat we ernaar kijken en erom kunnen lachen en een dikke duim opsteken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s