Difterie, typhus en Polio. Dit zijn die ziektes waarvoor ik mij een paar weken geleden moest inenten. Ik ga namelijk naar Afrika en volgens huisartsen moet je jezelf goed beschermen tegen al het zichtbare en onzichtbare kwaad. Natuurlijk laat ik mijzelf meteen vaccineren als een arts dit aangeeft. Ik trek expertise niet in twijfel, omdat ik op Facebook een tegengesteld bericht heb gelezen.  

Steeds meer jonge ouders besluiten om hun kinderen niet te vaccineren, omdat de ziektes volgens hun niet meer van deze tijd zijn. Dat heeft een reden. Die ziektes zijn er niet meer omdat ieder kind ingeënt is. Als we dit niet zouden doen, kunnen we kijken naar een experiment op kleine schaal. In onze religieuze gemeenschappen worden kinderen vanwege geloofsovertuiging niet gevaccineerd en daardoor komt het daar bijna jaarlijks voor dat er een uitbraak van de mazelen is. Door op jonge leeftijd in te enten kan deze ziekte vermeden worden.

Één van de domste argumenten die ik in de afgelopen tijd heb gehoord en die steeds weer terug komt, is dat vaccineren kan zorgen voor autisme bij kinderen. Hierover zijn vele artikelen geschreven, maar de grondslag ligt bij een wetenschappelijk artikel van een Britse arts uit de jaren negentig. De tegenstanders van vaccineren halen dit artikel nog steeds aan als argument, maar in de tussentijd zijn de bevindingen van de arts onjuist verklaard en terug getrokken. Autisme en vaccinaties hebben geen link met elkaar.

Tot op de dag van vandaag staan glossies, weekbladen en internetsites bomvol met de onjuiste link tussen vaccinaties en autisme. Deze artikelen blijven mensen verwarren en daardoor besluiten ze hun kind in de gevarenzone te zetten door ze niet te vaccineren. Het is blijkbaar een nieuw hip dingetje van jonge ouders. Ze luisteren liever naar popsterren en acteurs dan naar artsen. Dezelfde ouders die hun kinderen “rauwe melk” geven, omdat dat “gezonder” is. Of zelfs al van jongs af aan beginnen met een veganistisch dieet. Dit schaar ik onder dezelfde nonsens als een kind streng religieus opvoeden. Ga maar lekker shoppen bij de Marqt, zolang je jouw kinderen ook eens een vette, smerige Big Mac laat proeven. Een beetje van alles laten proberen, zelfs als het niets strookt met jouw overtuigingen.

Om nog even terug te komen op het argument dat de ziektes niet meer van deze tijd zijn: Dat klopt, maar dat betekent niet dat je een kind niet meer hoeft in te enten. De beste vergelijking vind ik, die van een regenachtige dag. Op een regenachtige dag staat een nauwe straat vol met mensen die allemaal een paraplu hebben. Iedereen blijft droog. Als er handje vol mensen verspreid over de straat geen paraplu hebben, maakt dat niet uit want de rest houdt ze wel droog. Maar als er nog meer mensen hun paraplu niet meenemen beginnen er mensen nat te worden en dit heeft effect op iedereen.

Zorg daarom er gewoon voor dat iedereen een paraplu heeft. Ook al heb je twijfels in de hedendaagse wetenschap, daardoor hoef je niet al je feiten te baseren op een onjuist artikel uit de jaren negentig. En daarnaast, van het kopen van een paraplu is nog nooit iemand autistisch geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s