“Alles onder de gootsteen is niet om te eten.” Ieder kind heeft dit soort woorden voorbij horen komen in hun jeugd. De kleurrijke flessen, poeders en vloeistoffen zagen eruit als heerlijk snoepgoed, maar ieder kind wist dat het niet om te eten was. Helaas eten kinderen tegenwoordig wasmiddel voor een lolletje. Waar is de waarschuwing gebleven?

Het heet de Tide Pod challenge. De Tide Pod is een kleurrijk drie-in-één wasmiddel in tabletvorm. Door deze vorm lijkt het inderdaad op een leuke creatie van Katja, zoals de biggetjes en de apenkoppen. Helaas is deze pod gevuld met wasverzachter, vloeibaar wasmiddel en poeder en daardoor niet echt een lekker snack voor tussen de middag. Deze informatie blijkt verloren te zijn gegaan, want op het internet staat het bomvol van de jongeren die dit als “uitdaging” proberen te eten.

Ik ben opgegroeid tijdens de Jackass revolutie. Een beetje beschadiging aan lichaam en geest hoorde erbij, vooral om een lach op te wekken en klein beetje schokeffect. Vallen, lachen en doorgaan. Maar het lijkt of het tegenwoordig allemaal het extreme in moet. Natuurlijk heeft dit ook te maken met de reputatie die opgebouwd wordt via de sociale media, maar gaan we daarin nu een stap te ver. Jongeren lijken wel een beetje van het pad te raken.

Nooit heb ik eraan gedacht om een lekkere hap waspoeder te nemen of een grote slok gootsteen ontstopper. Ik snapte wel dat de gevaren driehoek met het doodshoofd erop betekende dat het geen ranja was. Al geeft een beetje schuimbekken wel een vrolijk effect. De fabrikant van de Tide Pods heeft ze zelfs uit de winkel gehaald om te voorkomen dat meer jongeren ze blijven eten. Absurd dat je de verantwoording niet bij de jongeren legt. Blijkbaar zijn de views tegenwoordig alles en daarvoor moet je over de schreef gaan. Poep- en pieshumor is niet groots genoeg meer. Het heeft nul effect. Ouwe lullen slapstick kan het bijna genoemd worden.

Je ziet steeds vaker dat vitale informatie verloren gaat. In het NRC las ik een tijdje geleden, dat seksuele voorlichting op de middelbare school begint te verdwijnen. De jongeren moet hun kennis halen van het internet. Een ruimte gevuld met vulgairheid en acteerwerk is de basis voor een seksuele revolutie? Ik liep een klaslokaal rond met zaaddodende zalf op mijn vingers, een pessarium op m’n hoofd en een condoomde banaan in mijn hand. Tegenwoordig leren ze het van pornoacteurs, sexting, dickpics en een klein beetje biologieles. Doe-het-zelf op seksueel gebied.

Hopelijk komt het nog goed met de volgende generatie. Anders is het heel simpel survival of the fittest. Door natuurlijke uitroeiing scheid je het kaf van het koren. Neem daarom nog maar een lekkere hap van de Tide Pod, dan kan je ook geen onzin meer doorspelen aan anderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s