Jaren geleden heb ik mij laten registeren in het donorregister als iemand waarbij men, na mijn dood, alles mag verwijderen. Iedereen mag zijn eigen mening over doneren hebben, zolang ze maar geregistreerd staan, is altijd mijn mantra geweest. Ik heb hier in 2004 al een blog over geschreven, maar nu blijkt orgaandonatie weer een hot topic te zijn. 

Binnenkort moet de Eerste Kamer stemmen over een nieuw wetsvoorstel dat ervoor kan zorgen dat de wachtrijen voor een nieuwe organen kunnen verkorten. Ja, indien het tegendeel is aangegeven. Oftewel iedereen die overlijdt en zijn codicil niet heeft ingevuld staat altijd zijn organen af. Zoals verwacht zijn hier grote groepen voor- en tegenstanders van. Sommigen vinden dit een uitkomst om de wachtrijen voor nieuwe organen te verkorten. Anderen vinden dat de integriteit van het menselijk lichaam wordt geschonden. Natuurlijk hebben beiden een punt, maar het gesprek schiet op twee punten zijn doel voorbij.

Ten eerste wil dit wetsvoorstel ervoor zorgen dat mensen zich gaan registeren, onafhankelijk of ze alles of niets willen doneren. Het gaat er juist om dat mensen dit gaan aangeven. Dit heeft dus niets met een inbreuk van de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. Zolang je een dikke “NEE” invult in het register, hoeven doktoren geen operatie op je te verrichten en blijft jouw lichaam onaangeraakt. Dus om naar dit wetsvoorstel uit een religieus standpunt te kijken heeft weinig nut. Iedereen mag zijn eigen keuze maken en aangezien ik denk dat na de dood het licht uitgaat, mogen ze bij mij alles weghalen. Ik heb het toch niet meer nodig. Mij gaat het er meer om dat mensen de keuze zelf al hebben gemaakt, dat is ook het doel van het wetsvoorstel.

Maar het probleem is nu dat er een nieuwe groep tegenstanders is opgestaan. Het Comité Orgaandonatie Alert, opgericht door Annet Wood uit Berkhout. Deze kunstenares zet vragen bij de term “hersendood”. Volgens haar kan een mens enorme pijnen ervaren als de organen worden verwijderd, ook al is de patiënt volgens doktoren op dat moment hersendood. Ik heb nog nooit zo’n waterval aan onzin gehoord. Ze heeft geen enkele neuroloog gesproken over deze “bevinding” en het lijkt gegrepen uit middelmatige thriller.

Het probleem is nu dat er een debat gaande is in de Eerste Kamer over deze “nieuwe feiten”. DIT ZIJN HELEMAAL GEEN NIEUWE FEITEN. Dit is een bevlieging van een zweverig type, die het hele debat aan het vervuilen is met een partij onzin. “Fake News”, zoals ze in Amerika zouden zeggen. Het klinkt als een bericht direct van Facebook geplukt, die als waarheid is aangenomen. Dit zorgt ervoor dat mensen een discussie gaan voeren, die helemaal niets met orgaandonatie te maken heeft, maar over iets waar het grootste deel van onze samenleving niet voor gestudeerd heeft. Terwijl de wachtrijen voor organen alleen maar langer kunnen worden. Is het Comité Orgaandonatie Alert misschien zelf hersendood geworden?

Het is goed om af en toe vraagtekens bij sommige uitspraken van wetenschappers, doktoren en andere geleerden te zetten, maar er ligt wel een grens. Zomaar iets roepen op internet kan grote gevolgen van dien hebben. Annet Wood moet met haar hoofd eens wat minder in de wolken zitten en even terugkeren naar de aarde. De volgende keer dat iemand van het Comité naar de dokter gaat, moet hij zeggen: “Sorry, ik kan u niet helpen. Ga voor een second opinion maar naar Facebook. Daar staat vast wel een remedie tegen uw voorhoofdsholte ontsteking.”

Iedereen mag van mij een mening hebben, maar deze moet wel goed onderbouwd zijn. Feiten, uitspraken en opinies mogen niet zomaar bedacht worden. Het raadplegen en tonen van bronnen zorgt ervoor dat nepnieuws de wereld uit kan. Desinformatie is één van de moeilijkste dingen te bestrijden. Kijk maar naar de onzindiscussie over correlatie tussen autisme en vaccinaties. Alles gebaseerd op een ononderbouwd onderzoek. Mensen moeten ophouden met zomaar hun ongegronde angsten te verspreiden. Ga gewoon jouw donorcodicil invullen en laat de term hersendood maar over aan de wetenschappers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s