“Een democratie is de beste manier om een land te besturen”, zegt het grootste deel van de bevolking. Daar ligt nou precies het probleem. “Het volk heerst”. Het is de meerderheid die gelijk heeft, en dat is niet altijd de waarheid. Met behulp van democratie is een Donald Trump president van de VS en is de PVV de tweede partij van Nederland. Misschien weet het volk helemaal niet wat goed voor hunzelf is.

Normaal gesproken spreek ik totale logica, maar in dit geval neem ik een absurde theorie in de hand. Laten we even de gevestigde orde links liggen en kijken naar een absurde mogelijkheid. Een tijd geleden las ik de Nederlandse vertaling van The Boys from Brazil. Over een aantal identieke jongens die allemaal het DNA van Adolf Hitler bevatten om zo een wederopstanding van de Führer te bewerkstelligen. Een heerlijk absurd idee, maar het zette me wel aan het denken.

Hitler was een totalitaire man en maakte beslissingen voor iedereen. In principe doet elke dictator dit, maar meestal is dit voor eigen gewin. De jongens uit Brazilië kregen precies dezelfde opvoeding als “hun vader” waardoor ze het slechte pad zouden kiezen. In principe hoeft dit natuurlijk niet. Stel nou dat je een dictator broedt die de juiste beslissingen voor het volk moet maken. Die zichzelf wegcijfert en daardoor vraagstukken kan beantwoorden die een democratie niet kan. Iemand die generatie vooruit kan kijken in plaats van elke vier jaar van koers veranderen. Het enige wat wij verliezen is een vrije keus voor ons land, maar alles komt dan ten goede voor het collectief.

Inderdaad; we bewandelen hier een pad van totale fictie, maar zou alles niet veel gemakkelijker worden. Ethische vraagstukken hoeven niet eerst besproken te worden met een partijachterban. Ze kunnen binnen een middag beantwoord worden en iedereen staat achter de keuze. Geen restrictie van religie, huidskleur, gender of leeftijd. Allemaal zijn we gelijk en we gaan er allemaal op vooruit.

Misschien vinden mensen het eng om de regie uit handen te geven. Eerlijk gezegd is op een partij stemmen precies hetzelfde. Het geeft je het idee dat jouw gedachtegoed mee wordt genomen, omdat die partij het meeste van jouw standpunten aangeeft. Helaas zijn er ook een aantal speerpunten waar je het totaal niet mee eens bent en daardoor neem je een gulden middenweg. Je kiest een partij die het dichts bij jou komt, maar nooit helemaal op je aansluit. Met een voorbedachte dictatuur gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Alleen kan deze dictator verder vooruit kijken dan jijzelf kan.

Ik spuw een waterval van fictie, maar je moet ook toegeven dat een democratie ook niet helemaal meer werkt in deze tijd. Het enige nadeel aan zo’n dictatuur is dat je de leider nooit eens op iets grappigs zou betrappen. Gelukkig kan ik nu het internet aanzetten en kijken wat The Don nu weer voor iets vreemds heeft gezegd. Denk wel dat hij gekozen is; wie praat hier nou met minder logica?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s