Nelson Mandela, Taylor Swift en George Clooney zou ik best in het echt willen ontmoeten. Vooral dat het in levende lijven moet zijn is voor mij belangrijk. Helaas is Mandela niet meer onder ons, waardoor die ontmoeting heel erg moeilijk gaat worden. Gelukkig zou ik altijd nog naar Madame Tussauds kunnen.

Althans dat zouden sommige mensen tegen mij zeggen, maar ik heb helemaal niks met dat beeldenmuseum. Ik mis die aantrekkingskracht naar “bekende” mensen. Natuurlijk zou ik best een keer willen ontmoeten, maar wassen beelden zijn voor mij geen vervanging van een echte persoon. Zoveel houd ik niet van een acteur, muzikant of sporter dat ik naar een pop, die een beetje op diegene lijkt, ga kijken. Ik snap dat gewoon niet.

Wat ik mis, hebben andere mensen blijkbaar in overvloed. Elke keer als ik langs Madame Tussauds op de Dam fiets, staat er een lange wachtrij voor het entree gevuld met Nederlanders, maar ook plukjes toeristen. Daardoor werd ik nieuwsgierig waarvoor ze kwamen en heb ik de site bekeken van het museum. Naast George Clooney, Justin Bieber en Barack Obama stonden er ook figuren van Gerard Joling, Vincent van Gogh en E.T. De Nederlandse zanger zegt de internationale gemeenschap helemaal niks. Van Gogh is nagemaakt op basis van zijn zelfportretten, dus kan nooit exact zijn. En E.T. was al een pop toen ze de film maakten. Dat is het museum vullen op een extreem luie manier.

Na deze “hoogtepunten” kan je nog op de foto met Enzo Knol, de bekendste Nederlandse vlogger. Nu snap ik dat het aantrekkelijk is voor de jonge volgertjes om op deze manier dichtbij hun idool te komen, maar de toeristen kennen de Youtuber niet. Eigenlijk ben je helemaal niet in de buurt van de iconen. Omdat ze niet op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn, hebben ze deze beelden als oplossing. Meer dan staan in hun pose kunnen ze niet. Het is niet hetzelfde als iemand in levende lijven te ontmoeten. Daarnaast lijken ze er soms totaal niet op, als een kopie van een kopie.

Voor mij heeft dat net zoveel aantrekking als staan kijken naar Johan Rudolph Thorbecke op het Thorbeckeplein. Dat standbeeld staat ook alleen maar stil in zijn pose en was ook een bekende. Het is een doodnormaal standbeeld op een plein. Geen wachtrijen voor minder bekenden. Ik kan uren naar Thorbecke kijken als ik dat wil en ik hoef daar geen twintig euro voor te betalen. Niet dat ik dit ga doen, want standbeelden van overleden helden maken op mij net zoveel indruk als de wassen beelden. Nada.

Madame Tussauds is een leuk uitje voor instagram, zodat je die kan vullen met foto’s van “bekende” beelden. Misschien krijg je daarvoor extra likes, maar een echte interactie met een idool heb je nooit gehad. Misschien ben je zelfs verder weg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s