Kerstdiner“It’s the most wonderful time of the year”, zo zong Andy Williams. Kerst is volgens hem de mooiste tijd van het jaar, maar wat doen we eigenlijk tijdens de kerstvakantie? Deze week zit het vol vrienden, voedsel en vuurwerk. Overdadigheid, kletspraat en diabetes. 

Met de hele familie rond de tafel zitten tijdens de kerstdagen is extreem gezellig. De flessen wijn wisselen elkaar in een rotgang af. We beginnen met de borrel met een biertje, een toastje brie, een amuse van zalm met cranberrykumquat, zoute stokjes, nog een toastje met tomatenpesto en om het af te toppen grove stukken blauwe kaas. En dat is nog alleen maar de borrel. Daarna volgen verschillende gangen elkaar af met elke gang zijn eigen wijnsoort. Om te eindigen met een reusachtige portie tiramisu, waarna ik de insulinespuit van mijn moeder moet confisqueren om mijn eigen leven te redden.

Geen wonder dat iedereen z’n lichaamsgewicht ziet verdubbelen tijdens de kerst. Alles is gebakken met roomboter, elk gerecht heeft een eigen sausje en er is altijd van alles te veel aanwezig. Zelfs de “vergeten” oergroentes hebben een glanzend olielaagje over zich. En waar komen spontaan al die cranberries vandaan? Het lijkt wel of de gehele oogst van de bosbes bestemd is voor de kerst alleen. Op een normale dag zie ik nooit een cranberry, maar tijdens de kerst zit in elk gerecht wel een vleugje van de rode vruchtjes.

Dit geweld zou suikerziekte veroorzaken als het maar één dag in het jaar zou zijn, maar gelukkig smeren we de kerst steeds verder uit over de rest van de week. Kerstavond behandelen we als de nieuwe eerste kerstdag. Na tweede kerstdagen hebben we nog een paar dagen volgepropt met dinertjes, borrels en hapjes met vrienden en achterliggende familie. Alles onder het mom van de gezelligheid van kerstmis.

Rond de 29e december denken we klaar mee te zijn, maar door de uitvinding van oudejaarsborrels beginnen we weer van vooraf aan. De hazenpeper en cranberrypaté zijn verruild voor oliebollen en kaasfondue en de wijn heeft plaats gemaakt voor de “sjampie”. Het wordt alleen maar decadenter. We prikken een vorkje naast ons glaasje bubbels, terwijl we kijken naar duizenden euro’s die uiteenspatten in felle glitterstralen of letterlijk vergaan met een knal.

Is het dan nu gedaan met deze duizelingwekkende gedrogeerde week van vettige lichamen? Natuurlijk niet. Het is het nieuwe jaar en dat moeten we vieren. We blijven doorgaan tot halverwege januari. Dat is precies het moment dat mensen de eerste goede voornemens al laten vallen. Gezond eten is immers niet gemakkelijk bij de borrel. Laat het hoofdgerecht maar komen.

 

 

2 gedachten over “Dikke Lijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s