“We snappen”, hoor ik twee meisjes naar elkaar roepen, terwijl ze verschillende kanten op fietsen. Ik sta paf. Ben ik in mijn dertigste levensjaar plots de dinosaurus in de porseleinkast geworden? Gebruiken jongeren Snapchat functioneel?

Sociale media hebben steeds meer invloed op onze dagelijkse bezigheden. Dagelijks checkt iedereen zijn likes op Instagram en Facebook, updaten hun “status” en becommentariëren elkaars ondervindingen. Zeker met de opkomst van het internet op de telefoon zijn we meer afhankelijk geworden van deze triviale “opwaarderingen”. Maar waar ik Instagram als leuke fotogalerij, Twitter voor mijn actuele nieuwsfeed en Facebook als uitlaatklep voor mijn blog gebruik, heb ik Snapchat altijd als onnodig gezien. En om het dan te gebruiken als veredelde Whatsapp is voor mij totaal vreemd.

Maar wat is er dan zo handig aan Snapchat dat jongeren er naar overstappen vanaf andere messengers zoals Whatsapp, iMessage en SMS? Heeft het ermee te maken dat Snapchatt een tijdslimiet heeft. Ik kan een foto van mijn piemel naar iemand sturen en een etmaal later staat het niet meer op mijn tijdlijn. Een soort beveiliging voor domme fouten. Heeft het allemaal te maken met privacy en het korte termijn van een bericht? Vergeet niet dat Whatsapp ook vergrendeld is en ik kan rustig berichten terug lezen als ik iets vergeten ben. Dat de berichten een tijd worden opgeslagen op een server neem ik voor lief, maar dat worden Snapchatberichten ook. Het is niet zo dat na de 24 uur het bericht totaal gewist is. Hij wordt opgeslagen op grote servers waar wij niet bij kunnen. Een hele server vol met boeketten van penissen.

Misschien heeft het te maken dat ik graag werk met geheugensteuntjes en dat ik mensen graag face-to-face spreek. “We snappen” is dus ook niet iets wat ik snel zou roepen. Ik gebruik Snapchat als lolletje en ben er zelfs zo ongeïnteresseerd in dat ik twee keer per week bekijken te vaak vind. Een kruising tussen Instagram voor ADHD’ers en MSN met slecht gefotoshopte foto’s. Als je die laatste niet snapt, kom je blijkbaar uit de generatie na mij en kan ik mijzelf dus niet meer bij de jeugd rekenen. Ik moet me erbij neerleggen dat ik ouder aan het worden ben.

Afgelopen week ben ik toegevoegd in een nieuwe groep bij Snapchat en het laat me totaal koud. Het maakt mij niet uit wat iedereen aan het doen is de hele dag door. Het is informatie waar we niks aan hebben. Op dit soort momenten ben ik blij dat ik soms wat achterloop in dit digitale tijdperk. Als ik iets indrukwekkends zie is mijn eerste reactie niet om er een foto van te maken, maar het juist te waarderen. Dan vertel ik daar later wel een keer over vol beeldspraak, emotie een ironie, want dat gaat allemaal verloren in een plaatje met een klein tekstbalkje erop. “We snappen”. Liever niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s