fokke sukkeZo gauw ik niet wegspurt voor het groene verkeerslicht, hoor ik achter me het getoeter al. Maak ik een opmerking die net op het randje van grof is, moet ik me een half uur lang verdedigen in een vragenvuur. Iedereen is snel op z’n teentjes getrapt, daardoor mag ik nergens meer een grap over maken. 

Komiek Ricky Gervais ondervond dit ook en maakte de uitspraak: If you can’t joke about the most horrendous things in the world, what’s the point of jokes? What’s the point in having humor? Humor is to get us over terrible things. Oftewel humor helpt ons om vreselijke gebeurtenissen te verwerken. Daarnaast vertelde hij ook dat je over alles grappen moet kunnen maken. Religie, geslachtsvoorkeur, huidskleur enzovoorts. Over alles moet een grap gemaakt kunnen worden, want daardoor kan een discussie aangewakkerd worden en kan men elkaars standpunt inzien terwijl er om gelachen kan worden.

Het probleem is alleen dat de tenen van mensen zo lang zijn geworden, dat ze zich direct aangesproken of beledigd voelen. Ze trekken het veel te persoonlijk aan, terwijl de grap gemaakt is om alles verdraagzamer te maken. Precies zoals Gervais zegt: “Als je geen grap kan maken over de ergste gebeurtenissen, waarom zou je dan nog grappen maken?” Als het punt van humor zoekt raakt, dan kunnen we net zo goed helemaal geen grappen meer maken en alleen maar discussiëren met zure gezichten. Een avondje in de bar zitten is dan een van de meest vermoeiende bezigheden die je kan beoefenen.

Waar zijn we de verkeerde afslag ingeslagen? Vanaf welk punt zijn we zo doorgeschoten in de politieke correctheid? Het is niet zo dat elke grap die ik maak, ook mijn standpunt is over het onderwerp. Vergelijkingen tussen Zwarte Piet en slaven, daar mag van mij best over gegrapt worden. Dat is humor, maar niet mijn mening over de discussie. Van mij mag de helper van de Sint veranderen en gaan we inderdaad werken met de roetvegen. Mijn mening staat ver van de grappen die ik maak. Ik trek het me niet persoonlijk aan dat degene naast me er een andere mening op na kan laten. Als we beiden kunnen lachen, dan gaat dat niet ten koste van de discussie, maar het maakt alles wel een stuk verdraagzamer. Gitzwarte humor werkt op dat moment het best.

En daar ligt de grondslag van humor: Verdraagzaamheid. We moeten respect voor elkaar tonen, maar daar mag best over gegrapt worden. Wat is anders de punt van humor nog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s