Eindelijk, mijn alcoholloze maand zit erop. “Heb je een alcoholvrije maand gehad dan?” Nee, natuurlijk niet, want ik doe daar niet aan mee. Ik doe permanent aan movember, dat gaat dus ook aan mij voorbij. Dergelijke hypes zijn niet voor mij weggelegd. 

Vroeger heb ik eens een alcoholloze maand gedaan. Althans, drie weken hield ik het vol. Het terras op met een non-alcoholische Amstel was voor mij het breekpunt. Zoetigheid en een nare nasmaak hield ik eraan over. Na twee van deze “biertjes” zwol mijn buik op tot in een tweede trimester. Ik was er klaar mee.

Borrels overleven op jus d’orange en cola ging best, maar het laatste zonnetje van het jaar zonder bier was een probleem. Niet dat ik continue alcohol nodig heb, maar op zulk soort momenten kan ik er extra van genieten. Met gemak sla ik wijn af en BOB ik met een gerust hart naar huis, maar dat bourgondische gevoel zit er in.

Nu kom ik misschien lichtelijk hypocriet over, omdat ik net de rage van veganisme mee heb gedaan. Maar net als mijn twee weken humus slurpen, waren mijn weken zonder alcohol een experiment. Door te experimenteren kom ik erachter of ik iets kan en of ik iets wil. Veganisme is mij een stop te ver en dat biertje pakken ze mij ook niet af.

Verschillende studies wijzen op de ernstige gevolgen van alcoholgebruik, maar die kritieken sla ik graag in de wind zoals ik ook al zei in Heerlijk, Helder, Hartfalen. Egocentrisch inderdaad, maar als je elk genot laat liggen is je leven een aaneenschakeling van saaiheid. “Dag sociaal bestaan. Ik doe niet meer mee.” In Volkskrant Magazine las ik een artikel van Jan Heemskerk. Oud hoofdredacteur van Playboy en een man van vele geneugten. Van de een op de andere dag alcoholloos gegaan en een jaar later nog steeds. Extreem knap, maar zijn sociale leven kwam wel onder druk te staan. “Wanneer ga je weer drinken?”, was de terugkomende vraag.

De alcoholloze maand is een hype voor mensen die in de decembermaand als een gek tekeer gaan. Doe het dan goed en stop er helemaal mee, maar kom niet met smoesjes. Voor iemand die helemaal niets meer drinkt heb ik namelijk niets dan lof. Het lijkt me een van de moeilijkste beslissingen om te maken. Non-alcoholische Amstel zal ik in ieder geval niet snel meer proberen. Gelukkig is Heineken tegenwoordig wel op de goede weg. Ik probeerde een tijdje geleden een Heineken 0.0% en ik vond het knap dat ze qua smaak zo dicht in de buurt van het origineel kunnen komen. Al zal ik het nog steeds niet in het laatste zonnetje op het terras bestellen. Geef mij op dat moment maar gewoon een heerlijk koud biertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s