MetooHarvey Weinstein, Kevin Spacey, Gijs van Dam, Job Gosschalk. Stuk voor stuk hoofd- en bijrollen in de #metoo-saga. Een mensonterend hoofdstuk die, helaas, aan metaalmoeheid begint te lijden. 

Als ik, naast blank en man, ook machtig zou zijn geweest, was ik ook het mikpunt van deze campagne geweest, zoals elke andere man het moet ontgelden. Iedere dag steken er nieuwe verhalen boven het maaiveld uit over verkrachting, machtsmisbruik en intimidatie. Er worden mediaoorlogen uitgevochten die thuis horen in de rechtbank en niet en plein public. Iedereen schaart zich direct achter de slachtoffers en nagelen de intimidator zo snel mogelijk aan de schandpaal. Ben ik de enige die vindt dat er eerst een correct onderzoek naar de aantijgingen gedaan moet worden, voordat we beginnen met een publiekelijke heksenjacht?

Hiermee probeer ik de daden van de daders niet goed te praten. Als er meer aanklachten zijn dan op één hand te tellen, dan zal er zeker een grote kern van waarheid in zitten. Het probleem met de #metoo-campagne is dat het dezelfde levensloop als gehypet nieuws heeft. Daarnaast houdt het de interesse niet lang genoeg vast, doordat er dagelijks nieuwe spelers ten tonele verschijnen. Diezelfde moeheid is te vinden bij oorlogsnieuws en aanslagen. Hoe heftig de verhalen ook zijn, door elke keer erover te lezen verlies ik interesse. Het heeft voor de directe omgeving van de slachtoffers een enorme impact en deze intimidatie zou niet mogen gebeuren, maar het Weinsteinschandaal is slechts een maand oud en ik ben mentaal nu al klaar met #metoo, mannenhaters en zelfkastijding door de man.

Het klinkt misschien heel erg cru, maar ik begin zelfs medelijden te krijgen met sommige daders. Iemand hoeft maar een aanklacht de media in te slingeren en meteen wordt hij meegesleept in de campagne. Waar is de uitspraak “onschuldig tot het tegendeel bewezen is” gebleven? Bewijs op grond van een correct onderzoek of een rechtszaak met jury. Iedereen hoort een eerlijk proces te krijgen en hoeft niet direct in een mediahetze terecht te komen. Al staan deze mannen vanaf het begin al enkele punten achter bij een eerlijk proces door de veroordelingen en vooroordelen binnen de media.

Ik weet dat dit geen populaire mening is; zeker niet in deze barre tijd. Respect en gelijkwaardigheid zijn voor mij altijd drijfveren geweest en daardoor val ik zeker niet in de categorie vrouwenhater of intimidator. Iedereen die na deze blog daar anders over denkt, kan dat op de sociale en analoge media rondbazuinen, maar daardoor maak je precies mijn punt tot waarheid. Dat de veroordeling eerst wordt gegeven, voordat het onderzoek en het proces zijn gestart. De mediahetze is daardoor belangrijker dan de daadwerkelijke slachtoffers. Vandaar vind ik dat #SCREWMETOO best gezegd mag worden, want ik ben wel klaar met deze mediahype.

Een gedachte over “#SCREWMETOO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s