Kinderen houden van snoepgoed. Dit is eenmaal een feit en toen ik nog een jong jongetje was, was ik geen uitzondering. Naast het gebruikelijke dagelijkse snoepje, moest elk kind ook een eigen snoepvoorraad bezitten. En gelukkig waren daar momenten om deze voorraad gigantisch te maken.

Naast de pepernoten en chocoladeletter met Sinterklaas, de kerstkransjes tijdens Kerst en de gekleurde eieren met Pasen waren er voor mij twee belangrijke momenten. Ik had het voordeel dat ik in Harderwijk woonde, maar ook elk jaar carnaval vierde. Een beetje kenner snapt dan meteen wat ik daar bedoel: Foekepotten (of Rommelpotten). Van deur naar deur gaan, liedjes scanderen en snoepgoed ontvangen.

Nu zie ik iedereen denken die geen carnaval viert: “Is dat niet precies hetzelfde concept als Sint Maarten?” Exact. Doordat ik in Harderwijk woonde deed ik ook elke 11 november aan deurenlopen, liedjes zingen en snoep ophalen. Het enige verschil was dat ik bij de één een foekepot in de hand had en bij de ander een lampion. Natuurlijk waren de liedjes anders, al was de strekking van de tekst hetzelfde. Geef snoep voor de moeite van dit liedje.

Hierdoor raakte mijn snoeppotje goed gevuld. Aan elkaar geplakte dropjes en winegums op elkaar gestapeld tot één grote klomp zoetigheid onderin het bakje. De ultieme zoete smaaksensatie. Dit is wat ieder kind mee heeft gemaakt, als ze een van deze twee looproutes gedaan hebben. Helaas is dit niet altijd het geval. Hier in Amsterdam zie ik een schrikbarende twist. Halloween wint namelijk steeds meer terrein.

Verkleden is voor en door mij tot hogere kunst ontwikkeld, daardoor vind ik Halloween nog wel een leuk idee als themafeest. Als het daar alleen maar bij blijft, hoopte ik. Helaas werden mijn smeekbedes niet verstaan, want vorige week zag ik verschillende kinderen, eng gekleed, de straten afstruinen met een tasje gevuld met snoepgoed. Waarom is deze shift aanwezig?

Halloween en Sint Maarten liggen nog geen twee weken uit elkaar. Om deze vergelijkbare kindertradities elkaar in de weg te laten zitten is onbegrijpelijk. Dat we steeds meer richting het westen schuiven in onze tradities, zie ik al jaren. Valentijnsdag is één grote commerciële grap. Kerstverlichting moet steeds verder over-the-top als bij de Amerikanen en Halloween neemt dus steeds meer de plaats van eigen feesten in. Ook snap ik dat Amsterdam een mengelmoes is van culturen, maar kunnen die kinderen niet elf dagen wachten met het ophalen van het snoepgoed? Van mij mag je er zelfs verkleed bij lopen.

Natuurlijk valt Halloween nog te herleiden naar oude tradities met een modern sausje. Maar als het op deze manier doorgaat, dan vieren we over een paar jaar Thanksgiving. Een feest die helemaal geen grondslag heeft met onze eigen tradities. Lekker eten verkleed als indianen, pelgrims en kalkoenen; een echte Nederlandse traditie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s