Wijdbeens zitten in het openbaar vervoer in Madrid is verleden tijd. Niet alleen heeft de regering problemen met de onafhankelijkheid van het Noorden van het land, maar ook het zogenoemde manspreading: Het met de benen wijd zitten van mannen, waardoor vrouwen zich moeten inschikken. En volgens vele feminist was dit gebruik verleden tijd.

Ik moet voorop stellen dat ik het constant wijdbeens zitten bij heren nooit echt gesnapt heb. Vanaf kinds af aan kon ik, net als mijn vader, gemakkelijk met de benen over elkaar zitten. Dat heeft niks te maken met de grootte van het geslacht, maar gewoon met de lenigheid van de bekken. Toch speelt de schaamstreek voor mij daar wel een rol in. als ik de hele avond met de benen over elkaar zit, begint er toch een plakkerig gevoel te ontstaan en dan is manspreading een verademing. Beentjes uit elkaar en de plakzak is verdwenen. Simpelweg een heerlijk manier van zitten.

Het vrouwelijk en mannelijk lichaam zitten totaal anders in elkaar. Wij, mannen, kunnen veel dingen niet die vrouwen wel kunnen en andersom geldt dat ook. Dat er meer gelijkheid tussen de seksen moet komen, is voor mij ook feit. Waarom zou iemand anders minder betaald krijgen voor dezelfde of zelfs beter geleverde diensten. Ik begrijp ook wel dat het manspreading eruit kan zien als een uiting van mannelijke dominantie. Dat zal het gross van de tijd ook wel de “onbedoelde” beweegreden zijn.

Het is wel zo netjes op de beentjes dichter bij elkaar te doen als je door het spreading de stoelen naast je in beslag neemt. Maar heeft dit niet meer te maken met beleefdheid, dan met dominantie en seksisme? Het heeft pas iets te maken met dominantie en seksisme als de man in zijn korte broek zonder ondergoed lekker gaat zitten spreaden. In mijn optiek creëert hij dan een bulls-eye waar in gestompt mag worden.

Zeker nu het steeds meer naar buiten komt, dat mannen zich jarenlang onbehoorlijk konden gedragen. Een era van mannelijke dominantie komt ten einde. De Weinsteins en Cosby’s onder ons komen niet meer weg met het bespottelijke gedrag. De man moet boeten voor zijn ongepast manier van doen en laten. Maar komen we nu op een punt dat het doorslaat. Ik heb het hier niet over de walgelijke seksuele intimidatie en handelingen, maar over de gewone doorsnee man. Die zich niet altijd van zijn kwaad bewust is. Hij mag erop gewezen worden en zelfs bestraft, maar gaan we niet te ver?

Proberen we mannen en vrouwen zo strak op één lijn te krijgen, dat we geen onderscheidt meer kunnen maken tussen de seksen? Dan neem je toch een stuk romantiek weg uit de samenleving. Daarom blijf ik manspreaden zolang het niet hinderlijk is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s