Er is niets lekkerder dan na een lange dag werk te relaxen en een biertje open te trekken. Of samen met vrienden barhangen en lamlullen; letterlijk en figuurlijk. Alcohol is het glijmiddel van de samenleving. We kunnen elkaar beter waarderen, tolereren en begrijp onder het genot van een glas koud, schuimend bier.  

Laat ik voorop stellen dat dit een blog is over alcohol en de gevolgen ervan, maar dat betekent niet dat ik ga testen of ik een maand zonder alcohol kan. Ik weet dat ik het kan, aangezien ik dit in de voorbijgaande jaren al eens geprobeerd heb. Een redelijke opgave voor iemand die van een gezellig aperitiefje houdt, maar voltooid met vlag en wimpel. In ieder geval weet ik nu dat ik geen groot fan ben van alcoholvrij bier. Sommige varianten komen heel dicht in de buurt van het ideaal, maar het probleem is dat je het niet zo stevig door kan drinken als “normaal” bier.  Na een paar 0.0% biertjes heb je het gevoel dat je een tweeling moet baren en plassen helpt niet om van dat opgeblazen gevoel af te komen.

Iedereen weet dat veel dingen die we doen slecht voor ons zijn. Leven is eigenlijk een chronische ziekte op zichzelf. Het is bewezen dat roken kanker met zich meebrengt. Vlees maakt ons lichaam ook kapot van binnenuit. Overmatig alcoholgebruik zorgt op een kort termijn niet alleen voor hoofdpijn en een verminderde ego, maar op langer termijn zorgt het ook voor allerlei vreselijke kwaaltjes en ziekten. Uitzaaiingen tot hartfalen. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat het ene rode wijntje bij het avondeten toch niet zo gezond is als men doet denken. Beter is het alcoholgebruik gelijk te trekken met het aantal sigaretten per dag, oftewel niets is beter dan één.

Ik las zelfs een verbazingwekkende column van Jan Heemskerk. De voormalig hoofdredacteur van de Playboy (om het over geneugten te hebben) heeft een jaar alcohol totaal links laten liggen. Dit is een behoorlijke stap voor iemand die gewend was aan menig luxe dinertje met meerdere wijngangen. Zelfs omdat hij geen alcohol drinkt wordt hij een sociale paria. Op feestjes ziet hij mensen steeds meer raaskallend om zich heen lullen en kan hij zich er niet meer in vinden, om uiteindelijk nuchter en eerder naar huis te gaan. Maar hij voelt zich er goed bij en ik vind dat fantastisch.

Iemand die totaal zonder alcohol kan leven kan ik waarderen. Ik hoef ook geen bier te drinken, maar ik vind het heerlijk om het wel te doen. Daarnaast ben ik bereid om met de gevolgen te leven, ook al is dit een egoïstische kijk. Iemand die zijn hele leven daarop aanpast, daar heb ik bewondering voor, want ik doe het ze niet na. Althans niet voor een langere tijd. Zolang je het voor jezelf doet; ga dan gerust verder. Maar kom mij niet overtuigen van hoe goed jij het doet zonder alcohol. Hierover denk ik precies hetzelfde als het gaat over dieet, politieke voorkeur en religie. Iedereen mag zijn eigen mening hebben, maar die kunnen ze heel goed voor zichzelf houden. Laat mij maar rustig genieten van mijn biertje. Proost, op jouw gezondheid.

Een gedachte over “Heerlijk, Helder, Hartfalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s