Ik ben misschien iemand met een oudere kijk op de wereld. Altijd loop ik wel een paar seconden achter. Zeker niet de eerste met Facebook, Twitter of Instagram, Nooit het nieuwste hebbedingetje als eerst in mijn bezit. In kleding kies ik graag mijn eigen weg. Het liefst zou ik in 1800 geboren zijn als het ging om mode. Daarom lees ik graag de krant en daarin zitten grote verschillen.

Op de grotere kranten heb ik niet veel aan te merken. Natuurlijk heb ik mijn voorkeuren, maar daar mag iedereen zijn eigen keuze in maken. Zo vind ik de Telegraaf is een grote bom sensatie, waarbij ik direct een epileptische aanval krijg. Het Algemeen Dagblad is makkelijk te lezen, maar valt daardoor in de vergetelheid door saaiheid. Maar iedere krant heeft zijn eigen lezers en dat waardeer ik ten zeerste. Helaas is de Stentor werkelijk voor niemand geschreven.

Ik was bij mijn ouders thuis en bij mijn heerlijke ontbijteitje lees ik graag een ochtendblad. Ze zijn geabonneerd op dit gedrocht, omdat ze graag dagelijks op de hoogte blijven van het regionale nieuws. Maar voor mij, een stadspersoon met een interesse in wereldnieuws, is regio geen toevoeging voor een krant. Als ik wil weten wat er in de regio van mijn ouders gebeurd, ga ik wel naar de site van het plaatselijke weekblad. Vandaar kwam ik tot mijn grote schrik voor het eerst sinds tijden weer in aanraking met de Stentor.

En meteen op de eerste pagina was het mis. De voorkant is eigenlijk de voorkant van het AD maar dan onoverzichtelijk en schreeuwend. Een beetje rust met één kop die de kijker trekt is altijd handig en uit deze wirwar weet ik niet waarom ik deze krant zou moeten gaan lezen vandaag. Op pagina twee en drie staan een column, vier regionale artikelen, twee nietszeggende artikelen uit Lelystad(?) en een gigantische opiniestuk. Pas op pagina vier komt het echte nieuws pas aan bod met de zoektocht naar Anne Faber. Is dat verhaal niet de grootste happening in Nederland naast het behaalde regeerakkoord (pas op pagina 8!)?

Waarom zit deze krant achterstevoren in elkaar? Zijn die vier regionale artikelen op de eerste pagina’s zo’n veel grotere publiekstrekker dan het Nederlandse nieuws? Wat doet een column van een volle pagina op de derde bladzijde? Deze hoort als verdieping in de laatste pagina’s van de krant. Vlak na de economie en voor het weer, de strips en de horoscopen. Loopt iedereen daar op de redactie achterstevoren rond en drinken ze pas koffie aan het eind van de dag. Zijn het die mensen die eerste hun toetje eten en daarna pas aan het hoofdgerecht beginnen? Anarchisten die het niet eens zijn over hun opstand. Feedbackgevers zonder naar de vraag hebben geluisterd.

Nu heb ik het nog niet eens gehad voor de regionale katern, waarbij een eenmansredactie met een grote fantasie nog betere artikelen dan de stukken die daadwerkelijk in de krant komen te staan. Spelfouten, onjuiste samentrekkingen, verwisselde plaatsnamen en dat allemaal in één item. Na twee bladzijdes waren mijn ogen vermoeid en was ik totaal de draad kwijt. Gebrainwasht door een onsamenhangende brij van woorden.

Ik snap dat regionale redacties niet de juiste ondersteuning van het moederconcern krijgen om een goed deel van de krant te kunnen creëren. Maar als zelfs de basiskennis van spelling, structuren of een oog voor een lekker lopend verhaal ontbreken, dan zit er fundamenteel iets fout. Vandaar dat ik mijn ouders heb aangeraden om de Stentor op te zeggen en een degelijk dagblad aan te schaffen. Welke dat moet worden, daarin laat ik ze helemaal vrij, zolang dat gedrocht maar de rug toegekeerd wordt. Als ze dan echt iets willen weten over de regio, dan kijken ze maar op het internet. Om een smak geld te betalen voor pure bagger is natuurlijk de reinste onzin.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s