Sinds jaar en dag houd ik er van om naar de film te gaan en sinds ik in Amsterdam woon is dat alleen maar beter geworden. Meerdere bioscopen op fietsafstand, dus keuze genoeg. Mijn favoriet is Pathé City bij het Leidseplein op de maandagochtend. Inleven in een film met een gratis ontbijtje erbij. Helaas is het eind van een era gekomen voor mij.

Toen ik vandaag aankwam bij mijn relaxplek zag ik dat ze gaan stoppen met het gratis croissantje, kopje koffie en glaasje jus d’orange. Nu ben ik niet te beroerd om er anderhalve euro voor te betalen elke keer dat ik ga, maar het neemt toch iets mystieks weg. Dat kleine extraatje was voor mij en stukje huiselijke vriendelijkheid, waardoor ik me altijd thuis voelde in die bios. Natuurlijk ook omdat er in de ochtend hooguit acht man in de zaal aanwezig was. Mijn privé bioscoopzaal, waar ik met het speciaal voor mij gemaakte ontbijtje mijn ochtenden doorbracht. Een fantasie voor alleen de allerrijksten.

Nu weet ik zeker dat ik nog steeds naar mijn favoriete bioscoop zal gaan. De zalen zijn klein en rustig. Ze draaien er nauwelijks kinderfilms of middelmatige actiefilms, waardoor er een bepaald soort mensen niet die bioscoop inloopt. Geen overvolle zaal met links en recht popcornkauwers. Geen stelletjes die de hele tijd bezig zijn met één of ander gesprek. En altijd een goed zicht op het beeld. Dit zijn allemaal kleine geneugtes die voor mij een ultiem rustmoment maakt. Het ontbijtje is alleen een heel fijn extraatje.

Eigenlijk had ik niet prijs moeten geven waar mijn favoriete bioscoop zich bevond. Misschien nemen meer mensen mijn idee over van de ochtendfilm pakken. Dan komen ze er ook achter dat ze dan nog de hele middag en avond over hebben om andere dingen te gaan doen. Als dat zo is verlies ik mijn ontbijtje en ook nog eens mijn rust. Maar ik gun iedereen zijn relaxmoment en ik hoop dat men mij dat ook gunt.

Die eerste paar uurtjes van de week zoom ik in op een land, fantasie of familie ergens hier ver vandaan om daarna opgeladen te zijn voor de rest van de dagen. Bombastische muziek of bijna geen geluid met ogen gelijmd aan het scherm. Helaas zal dat binnenkort zijn zonder de smaak van croissant in mijn mond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s