In een oude loods vol met graffiti stond ik afgelopen weekend te kijken naar lappenjassen, gerecyclede tassen en soortgelijke snuisterijen. Ik was beland op de hippiemarkt bij Roest in Amsterdam. Normaal gesproken houd ik wel van dit soort marktjes, ook al was deze markt redelijk klein, maar één standje verkocht de grootste onzin: Kristallen.

Deze edelstenen kunnen prachtig zijn in een vitrinekast, als je daar een fan van bent. Helaas vind ik ze net zo nutteloos als een etalage vol met Swarovski-zwanen. Ze glimmen, maar in mijn ogen zijn ze foeilelijk. Als iemand een kast gevuld met kristallen in huis heeft staan, voel ik me meteen oncomfortabel. En dat heeft niets te maken met de “straling” die ze afgeven. Dat is het gewauwel waar ik niet in geloof.

Zo stond er een heel standje op de hippiemarkt gevuld met draagbare kristallen; oftewel smaragden met een touwtje eraan. Elk met hun eigen helende kracht. Van geluk tot gezondheid en van zielendoel tot aurabescherming. Als dit soort beschrijvingen erbij staan, kan je mij uitschrijven. Ik ben te nuchter voor dit soort helende bijgeloof. Religie is al niet aan mij bestemd en een stap verder van mijn werkelijkheid werkt op mij nog averechtser. Je kan mij niet aan m’n verstand brengen dat het dragen van een steen bevorderlijk voor mij kan zijn. In mijn ogen is het vooral extra gewicht in mijn broekzak.

Natuurlijk snap ik dat mensen hier enorm in geloven, maar deze geneeskrachtige stenen zijn simpelweg een groot placebo-effect. En het nadeel hiervan is dat mensen geloven in de werking van deze stenen en de medische wetenschap totaal links laten liggen. Direct geloven wat er in je horoscoop staat is ook niet logisch. Het prachtige is dat je op sommige sites jouw sterrenbeeld kan koppelen aan een kristal, alsof het je dan nog meer kracht gaat geven. Ik denk dat ik ook een verkoopwebsite ga opzetten voor het verkopen van stoeptegels met helende krachten die ik kan koppelen aan sterrenbeelden. “De maagd voelt zich gekoppeld aan het kinderkopje, omdat ze beiden iets infantiels hebben en dit is goed voor de stoelgang.

Dat zo’n standje op de hippiemarkt staat vind ik begrijpelijk. De echte hippies geloven al decennia in het helen van chakra’s en opladen van de zelf. Hierdoor hoor ik me niet te storen aan dit soort dingen, maar toch sta ik altijd vol ongeloof naar hun uitleg te luisteren. Hoe kunnen mensen woorden als zelfacceptatie, sterrenbeelden en juridische problemen koppelen aan iets nutteloos als een glimmende steen? Voor mij zal het altijd een vraag blijven, maar ik vind hun doorzettingsvermogen prachtig. Gelukkig kan ik zelf ook meer doorzettingsvermogen krijgen met een kristal: De Sardonyx, voor integriteit en deugdzaamheid, daardoor word ik vriendelijk een behulpzaam. Helaas voor iedereen om me heen zal ik hem niet kopen of dragen, want ik geloof niet in deze steengoede fabeltjes.

Een gedachte over “Steengoede Fabeltjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s