groenteWoensdag is het zover, dan mag ik eindelijk weer genieten van een broodje kaas, normale cappuccino’s en vleesschalen. De twee weken van het veganistische bestaan zitten er op en het viel me zowel mee als tegen. Één ding is zeker; de sojaroom ligt al in de afvalbak. 

Twee weken lang heb ik gegeten op plantaardige basis en nu ben ik er eigenlijk echt wel klaar mee. Niet dat ik het nog wel twee weken had vol kunnen houden, maar dat ik daar simpelweg geen zin meer in heb. Je moet namelijk over alles wat je eet twee keer extra nadenken. Daarnaast heb ik gedrochten gegeten die echt niet voor herhaling vatbaar zijn. De vegetarische burger was smaakloos en ronduit smerig. Falafel zal ik nooit meer voor de lol bestellen. En sojaroom is vergelijkbaar met slagroom, als je alle lekkere bestanddelen eruit zou halen.

Ook als je op een feestje bent moet je jezelf totaal gaan onthouden van de hapjes. Een blokje kaas met mosterd, een stukje worst, een bonbonnetje of zelfs een klein nootje moeten allemaal aan je neus voorbij gaan. Inderdaad nootjes kunnen nog wel, maar lang niet allemaal en ik ga niet in de vuilnisbak zoeken naar het zakje om te kijken of alle ingrediënten wel binnen mijn dieet passen. Niet dat ik op een feestje altijd iets te eten moet hebben, maar ik wil de vrijheid om de keuze zelf te maken of ik iets pak of niet. Ik kan op partijtjes makkelijk de hele avond alle hapjes links laten liggen, maar ik wil die keuze maken en niet mijn dieet.

Één geluk aan dit avontuur is dat er voor veganisten heden ten dage een scala is aan sites met recepten en tips voor hun levensbehoeften. Zo zijn er genoeg sites om verschillende recepten vandaan te halen om zo zelf, enigszins, een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Toen ik een bierfestival had, kwam de site barnivore.com mij redden. Via deze site kon ik namelijk zien of bepaalde bieren vegan waren of niet. Waardoor ik met een gerust hart toch van een biertje kon genieten zonder daarover in de stress te schieten.

Raad ik het iemand aan om dit te gaan doen? Zeker. Het is maar voor twee weken en in die tijd ga je al redelijk beseffen wat wij allemaal naar binnen schrokken. Als excuus kreeg ik: “Ik ben bourgondiër“, “Ik kan dat niet” of “Dat is niets voor mij“. Het was ook niets voor mij, maar ik zag het daarom ook als experiment. Twee weken een kleine aanpassing maken is niet meteen voor de rest van je leven alles omgooien. En door te zeggen dat het knap is van mij, betekent niet dat jij daardoor het niet meer hoeft te proberen. Zelfs mijn eigen ouders zagen niets in het idee om tijdelijk veganistisch te worden, terwijl het goed is voor iedereen om een beetje inzicht te krijgen in een andere levensstijl.

Nu het bijna voorbij is, kijk ik ernaar uit om weer gedachteloos door de supermarkt te kunnen lopen en te pakken waar ik op dat moment zin in heb. Toch zal de afgelopen tijd wel gevolgen hebben voor mijn eetpatroon. Dat ene plakje kaas minder, dat ene gerecht eens zonder vlees proberen en misschien zelfs nog eens een pak vegetarische kipnuggets kopen. Zolang het maar uit eigen beweging kan en dat ik er niet in wordt geforceerd. Dag sojaroom, je was vreselijk.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s