veganAfgelopen week vroeg mijn vriendin of ik mee wilde doen aan een veganistisch dieet voor twee weken. Vanachter een groot blok kaas keek ik haar verbijsterd aan. Ik heb niets met veganisten en heb ze eerder als meurende, hennepdragende zeurders bestempeld. Waarom zou ik dan met hen geassocieerd willen worden?

Door een groot aantal onderzoeken, artikelen en documentaires kunnen we toch concluderen dat vlees niet heel goed is voor de mens. Natuurlijk speelt bio-industrie een grote rol, maar ook de levensstijl heeft zich erop aan te passen. Een paar jaar geleden at ik standaard zes keer per week een stuk vlees. Aangezien mijn vriendin een grote hoeveelheid minder vlees eet, ben ik daarin meegegaan. Het is wel zo gezellig als je beide dezelfde maaltijd eet en dat je niet twee verschillende maaltijden kookt, dat geeft meer rotzooi in de keuken dan eigenlijk nodig is.

Niet dat ik tegenwoordig totaal vegetarisch ben, maar ik eet vaak nog maar drie keer per week vlees. Voor mij is dit een enorme verandering met een aantal jaar geleden, vandaar dat de vraag mijn vriendin, voor mij, niet al te makkelijk te slikken viel. Dagelijks vlees verwijderen uit al mijn maaltijden kan ik best voor twee weken doen. No problema. Ik kan best een aantal weken zonder filet american, gehakt of kippendijfilet. En voor mij is het misschien wel beter dat ik de kebab een tijdje links laat liggen. Maar een tosti ham/kaas, een smeuïg zacht gekookt eitje of een plak gerookte zalm zijn toch etenswaren die ik graag voor mezelf klaarmaak.

De eerste keer dat ze het vroeg zei ik ook resoluut nee. Zij mocht eraan beginnen, maar ik wist al zeker dat ik tijdens mijn lunch toch niet aan de striktheid van de regels ging houden. Daarnaast hadden we net een kilo kaas gekocht en om die nou twee weken in de koelkast te laten afsterven, vond ik ook zonde. De tweede keer gaf ik schoorvoetend toch toe. Ik ging het zien als een experiment. Wat doet het met mijn lichaam als ik een strikt veganistisch dieet ging volgen? Ik weet dat mijn zus zich een stuk beter voelde toen ze het twee weken had geprobeerd, maar dat had ook iets met intolerantie voor lactose te maken. Als ik kaas eet of melk drink gebeurd er niks vreemds in mijn lichaam. Het is niet dat ik dan ineens drie dagen niet meer naar het toilet moet en dat mijn darmen opzwellen tot een zwangersschapsbuik van een drieling.

Op dit moment ben ik nog niet aan het dieet begonnen. De kilo kaas heeft zich gehalveerd, maar zo gauw die op is, is het uit met de pret. Vanaf volgende week is het geen gebakken eitje op zondagochtend, geen gestoomde pangafilet met tuinkruiden, geen Franse brie bij de wijn, geen drumsticks met barbecuesaus, geen cappuccino of latte macchiato en geen zalmsalade op brood. Vanaf dat moment ga ik mij verdiepen in de wereld van de humus en de vleesvervangers, maar daar binnenkort meer over.

2 gedachten over “Vlees noch Vis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s