Het is enorm handig om rond te reizen in Rotterdam en Amsterdam. De oBike. De “handige” fiets die door iedereen gedeeld kan worden en simpel met een app te openen en te betalen is. Je kan hem neerzetten en ophalen door heel de stad zonder langs verhuurder te gaan. En ze zijn makkelijk ondersteboven te zetten.

Het lijkt wel of deze zomer Amsterdam wordt geïnfiltreerd door deze nieuwe manier van fietsen. Niet alleen bestaat deze fiets uit felle, futuristische kleuren, maar ze staan werkelijk overal fout geparkeerd. Iedereen kan de oBike namelijk meenemen en er wordt niet gecheckt of ze ook netjes ergens geparkeerd worden. In aangeschoten toestand heb ik al driftig allemaal oBikes uit het fietsenrek voor mijn huis getrokken. Er is net genoeg plek voor alle bewoners van de buurt, als er dan dagenlang een viertal irritant geparkeerde fietsen tussen staat, dan is na een tijdje de maat vol. Het smijten en verwijderen kon beginnen.

Gelukkig ben ik niet de enige die last heeft van de oBike. Recenties op de app geven al aan dat de fietsen voor dwergen (of kinderen) zijn gemaakt. Het stuur en zadel zitten te laag, waardoor het trappen extreem zwaar is geworden. Daarnaast is de stad nu bezaaid met verkeerd geparkeerde oBikes. En dat laatste heeft een inspirerende werking op een aantal Amsterdammers, waaronder ikzelf. Als ik ’s nachts, na werk, een eenzame oBike zie staan, dan kan ik de drang om hem om te draaien niet weerstaan.

Tegenwoordig keer ik elke achter gelaten oBike ondersteboven. Blijkbaar niet ben ik niet de enige. Gisteren fietste ik langs Artis en zag ik tot mijn blijdschap een stel oranje/zilveren fietsen gekeerd staan. Wieltjes in de lucht en het mandje naar de grond gericht. Dit krijg je ervan als er geen controle is over deze business, iedereen kan werkelijk met de fietsen doen wat ze willen.

Naast mijn irritatie voor de toeristen op huurfietsen, kan ik nu een kleine vorm van rebellie houden tegen de opkomst van deze “gemeenschapsfiets”. En ik vraag iedereen om met me mee te doen. Als je een oBike alleen ziet staan, stop en neem een paar seconden van jouw tijd om in opstand te komen. Pak het frame en draai. Zo het bedrijf er achter dat ze iets meer aan hun businessmodel moet gaan werken en dat mensen de fietsen niet zomaar overal laten slingeren. Veel draaiplezier.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s