The art of the dealEen collega van me heeft een tent gekocht die tachtig procent minder licht doorlaat. Dat is mooi zou je denken en ik ben onder de indruk. Maar dan rijst de vraag: “tachtig procent meer dan wat?” Wat is het startpunt? Als het eerst heel veel licht doorliet, dan is het nu iets schemeriger. Maar als het al de donkerste tent is, dan zie je eigenlijk vrij weinig verschil. Wat moet je doen met deze feitjes als je geen enkel ijkpunt hebt?

Het zijn natuurlijk lekkere verkooppraatjes, waardoor mensen denken dat ze een verbetering kopen op een voorgaand product. “Nu met 25 procent minder vet!” Dit klinkt inderdaad als een verbetering, maar wat was het beginpunt? Als het boordevol vet zat en nu is het een kwart minder, dan zit er nog extreem veel vet in. En misschien was het al een vetloos product, dan maakt die 25 procent helemaal geen verschil. Het klinkt leuk om op de verpakking te zetten, maar het is gebakken lucht van Trumpiaanse proporties.

Vroeger was Tell Sell de meest bedreven verkooppraatjesmakers van Nederland. De aanbiedingen waren zo doorzichtig en toch trapte menig mens erin. Mijn moeder heeft ooit de EZ Krunch besteld via het televisiekanaal. “Dè workout voor je abs, met een handig gepatenteerd elastieksysteem.” Dat onding was helemaal niet handig en het elastiek knapte binnen de kortste keren. Mijn moeder gebruikte hem de eerste paar weken en daarna gebruikte ik het als kruisboog. Het was haar eerste contact met zo’n handig apparaat. Wist zij veel dat het een onding was. Er was, voor haar, immers geen referentie kader en mijn kader was dat het een uitstekende kruisboog was. Als ze dat op de verpakking hadden gezet, had menig moeder het voor hun zoons gekocht.

Zo laat iedereen zich wel eens omlullen om prullaria te kopen zonder dat ze enige voorkennis hebben. “De computer kost net dat beetje meer, maar hij is 30 procent helderder dan die van de concurrent.”, “Deze tandpasta is als airco voor je tanden.” of “Die lamp is praktisch niet om te duwen, behalve als je het echt wil.” Wie is zo gestoord om bij elke lamp te kijken of ze hem om kunnen duwen? Maar hij is wel handig als we een feestje geven thuis, dan valt hij in 80 van 100 gevallen niet om.

Misschien is het daarom handig om een beetje voorkennis te kweken voordat je iets gaat kopen. Helaas werkt dit niet zo met koopjes, die moet je namelijk in een spur of the moment zien en ter plaatse afwegen of dit inderdaad het koopje is of een prul. En handige verkooppraatjes werken altijd mee, maar vraag jezelf dan wel af je “de ultieme workout” nodig hebt, of een kruisboog voor een van je kinderen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s