Een felgekleurd Disney-figuurtje is waarschijnlijk de enige herinnering die ik heb aan Happy Meals van vroeger. Ik ging niet vaak genoeg naar de burgergigant om hele dozen vol te hebben aan deze speeltjes. Mijn ouders wisten namelijk dat de McDonald’s niet de beste plek was om gezond te eten. “Gelukkig” is de keten de strijd aan gegaan met het slechte beeld dat mensen van hun hebben. 

Een tijd geleden hebben ze de boze rode achtergrond van hun logo al veranderd naar het ecologische groen. Dit schrikt mensen minder af en ziet er vriendelijker uit. Tegenwoordig voeren ze de strijd op een cross-mediaal platform: Dezelfde irritante reclame voor Youtube-filmpjes, in Pop-ups en als televisiereclame. Het concept is hetzelfde in alle filmpjes. Kunnen topkoks met de ingrediënten van een McDonald’s product een sterrenmaaltijd maken? Zoals over de Meastro Burger Angus Beef.

Inderdaad ze gebruiken dezelfde ingrediënten, maar er zit een verschil in het Angus vlees dat ze gebruiken bij de McDonald’s en bij een sterrenrestaurant. Maar dat is zo’n ongelijke vergelijking. In een toprestaurant gebruiken ze alleen het beste vlees, groente, brood, apparatuur en bereidingswijze. En als ik vroeger goed heb opgelet bij Super Size Me is alles bij de McDonald’s bewerkt eten. Inderdaad het vlees van dezelfde koe, maar dan wel het slechtere stukje en met veel meer prut erin. In principe is dat hetzelfde als zeggen dat een rijkaard en een zwerver precies dezelfde persoon zijn. De structuur van het DNA is hetzelfde, maar er zijn zoveel omliggende factoren waardoor ze juist verschillen.

Ik geloof dat een sterrenchef, die “ongeveer” dezelfde ingrediënten moet gebruiken, een heerlijk gerecht kan neerzetten. Vooral bij het einde van het filmpje is het zo doorzichtig dat dit gaat om gesponsorde content, als iedereen vol verbazing kijkt dat het eigenlijk een omgebouwde Meastro Burger is. Als ik aan die tafel had gezeten had ik ook hard gelachen. Niet van verbazing, maar om hoe belachelijk het algehele concept van het “onderzoekje” is.

Dezelfde soort onzin komt voorbij in het filmpje over het omtoveren van de Franse frietjes. in plaats van echt iets nieuws te maken van de frietjes, gebruiken ze alleen dezelfde aardappels. Vooral de zin: “De rest van de ingrediënten is ook echt uit de McDonald’s.” Met als één van de eerst volgende zinnen:”En het geheime ingrediënt is truffel.” Heerlijk die luxe zeg, maar ik weet toch bijna zeker dat ik nog nooit iets met truffel heb gehad bij de McDonald’s. Verder gebruiken ze ingrediënten die voorkomen in sommige producten van de keten. Dat is gewoon makkelijk om je heen grijpen, maar eigenlijk het hele product uit elkaar halen en er iets nieuws van fabriceren. Ik zie het vooral als valsspelen.

Als McDonald’s eerlijke sponsord content commercial wil maken, moeten ze volgens de juiste regels gaan spelen. Laat een topkok ook echt van de daadwerkelijke burger of frietjes iets nieuws maken. Of leg de spelregels eerlijk en duidelijk uit en zeg ook wat het verschil is tussen het vlees in hun eigen burgers en die van de chef-koks. Pas dan is het een eerlijke strijd en zal je echt verraste blikken krijgen van de mensen aan tafel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s