Ravotten, dat is wat ik vooral deed. Vallen uit bomen, zandhappen met kattenpoep en gescheurde nieuwe kleding. Als de zon onder ging, kwam ik met onverklaarbare grasstrepen en schrammen terug. Maar tot mijn grote spijt merk ik, dat ik in de laatste generatie zat die nog buiten het ouderlijk huis leefde zonder alle verzonnen gevaren van buitenaf. Hierna kwam namelijk de Dettolgeneratie.

Natuurlijk kan je de schuld geven aan de opkomst van het internet, sociale media en de mobiele telefoon, maar deze kan je buiten beschouwing laten als het gaat om gezond verstand. Ik mocht maar een uurtje op de computer en een half uur daarvan was gevuld met de inbelverbinding. Mijn mobiel was een Siemens koelkast waarvan de handigste eigenschap was, dat je het frontje van kleur kon veranderen. Maar dit alles heeft niets te maken met een beetje het gezonde verstand gebruiken als het over het opvoeden van het kind gaat.

Buiten spelen kan namelijk nog steeds, maar zo gauw het kind een helm op moet tijdens het fietsen, ben je een stap dichterbij de Dettolgeneratie. Ik fiets al minstens 25 jaar rond en in al die tijd heb ik nog nooit een helm gedragen. Inderdaad ik heb mijn kin kapotgescheurd tijdens het fietsen, maar daar helpt een normale fietshelm ook niet bij. Fietsend ben ik nog nooit op mijn achterhoofd gevallen, meestal heb ik namelijk een voorwaartse beweging, waardoor ik altijd vol op mijn gezicht val. Welk nut heeft de fietshelm, anders dan de geruststelling voor de ouders?

Of als het gaat om inenten van een kind. Ik heb elke vaccinatie, die ik moest hebben, ingespoten gekregen. En het feit dat steeds meer mensen vaccinaties in twijfel trekken is voor mij verbazingwekkend. Er is een oud en incorrect onderzoek geweest, dat zou hebben bewezen dat inenting voor autisme zou zorgen. Deze resultaten zijn al jaren geleden ontkracht, maar komt elk jaar weer terug als feit, mede door invloedrijke celebrities. De puurste bullshit. Vaccineren werkt als vangnet voor de totale gemeenschap. Het is geen wreed complot om kinderen ziek te maken; gefabriceerd door de overheid. “De wetenschap zit er wel eens naast” is geen feit waarop je elke levensbeslissing kan baseren. Gezond verstand en onderzoek gaat boven facebookprietpraat.

Per toeval hoorde ik het verhaal van een moeder die een pas gevallen boterham terug in de mond van het kind stopte. Deze moeder werd daarna beschuldigd van kindermishandeling en gewaarschuwd dat bij herhaling de kinderbescherming erbij werd geroepen. Absurd. Blaas het zand een beetje van de gevallen boterham af en hij is weer zo goed als nieuw. Zand schuurt de maag, zoals het oude spreekwoord zegt. Zo kunnen kinderen tegen een stootje en vallen niet om bij elke ziektekiem die hun aura inzweeft.

En zo zijn er nog meer gevallen waarbij je merkt dat er een Dettolgeneratie bestaat. Naar een net gevallen kind toerennen in plaats van kijken wat het zelf doet. Handen laten wassen; zo vaak, dat het tegen het neurotische aanzit. Medicijnen laten innemen, alleen maar ter preventie en niet omdat het nodig is. Of een kind op een totaal veganistisch dieet zetten van alleen maar tofu. Dit vind ik hetzelfde als een kind alleen maar kaas voeren. Je weet dat dit ongezond is en daarnaast klinkt het absurd. Waarom zou jij je eigen bekrompen visie op je kind willen forceren?

Geef kinderen niet alleen maar dingen die ze willen. Gebruik je gezonde verstand, want na mij is een generatie van mietjes gekomen. Ze kunnen nergens meer tegen, zijn verwend en hebben een verkeerd beeld van de wereld om ons heen. Een grote gevarenzonen met afzetlint in plaats van een speeltuin met limietloze klimmogelijkheden. Want een bacterie kan soms beter zijn voor het immuunsysteem, dan een dikke dot Dettol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s