schreeuwenNepnieuws is een van de meest overheersende onderwerpen in de hedendaagse media. De artikelen staan bol van verkeerde conclusies, verdraaide feiten en overduidelijke leugens. Toch check ik elke ochtend meerder fora of er nog nieuwtjes zijn die mij verbazen. Nieuwstalkshows op YouTube, journaal op televisie en snelle updates via apps. Zeker de overig-sectie van nu.nl is één van mijn favorieten. 

Zo las ik onlangs dat een zee-organisme zonder anus de oudst bekende voorouder van de mens is.  Dit minuscule Chinese organisme voedde zichzelf door zeediertjes op te slokken, te verteren en weer uit te spugen. Waardoor het fossiel geen functionele anus nodig had. Dit klinkt als een irrelevant feitje en je kan het jezelf laten passeren, maar ik zag er een zeker verband in met het hedendaagse nepnieuws.

Nu is het niet zo dat ik bedoel dat mensen tegenwoordig letterlijk uit hun mond poepen zoals in een aflevering van South Park. Het is eerder een figuurlijke vorm van woorddiarree. Mensen vangen een “alternatieve” feit op, worden boos, gechoqueerd of geïrriteerd en delen het artikel meteen op één van de sociale media. Daardoor lezen nog meer mensen dit feitje en blijft het proces doorgaan als een vicieuze cirkel, waardoor het nepnieuws een eigen leven gaat leiden. Dit klinkt, in mijn oren, als dezelfde manier waarop het zee-organisme zonder anus zijn voedsel verteerd.

Tijdens de Woman’s March scandeerden mensen dat we achteruit gaan met onze samenleving. We onderdrukken mensen met een andere achtergrond, vrouwen worden als mindere behandeld en de armsten hebben geen recht van spreken meer. Maar blijkbaar evolueren we harder achteruit dan onze samenleving dacht. We worden een soort mengelmoes van de onrechtvaardigheid van de jaren ’60 en het verwerkingsproces van 540 miljoen jaar geleden. Een anusloze Donald Draper.

Misschien is het makkelijker als we nog verder richting het gedachtegoed van het zee-organisme evolueren. Dan hoeven we ons alleen maar zorgen te maken over ons voedsel dat we op boeren. In plaats van elke gedachte die we hebben de wereld in te schreeuwen. Trek elk nieuwsfeit dat voorbij komt in twijfel. Neem niet elk Facebookartikel klakkeloos over als feitelijk correct. Bekijk het vanuit meerdere invalshoeken en trek daar een conclusie uit. Als ik elk nieuwtje als juist zou beschouwen, dan was ik de enige erfgenaam van een pas-overleden Nigeriaanse prins die mij een fortuin wil schenken als ik de transactiekosten van tweeduizend euro betaal. Dit is net zo belachelijk als werkelijk diarree lekken uit je mondhoeken, al verbaasd me tegenwoordig op dit front niets meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s