sportschoolAfgelopen week las ik in het Volkskrant Magazine een schokbarend feit. Op de cover stonden jongens, eigenlijk tieners, met ontbloot boven lijf en spieren waar Arnold Schwarzenegger tegenwoordig U tegen zou zeggen. Het ging over de sportschool en de hoeveelheid zelfvertrouwen die het opwerkt. 

Eerlijk gezegd heb ik dit nooit gehad. Ik heb het fortuin, of de vloek, dat ik geboren ben met mijn mond op de juiste plaats en mijn geest die overwerkt en -loopt van fantasie. Oplossingen zijn zo gevonden, weerwoorden bedacht en verveling in een oogwenk bestreden. Ik kan met gemak twee uur lang in het niets staren, diep in gedachten gekeerd, zonder verder ergens mee bezig te zijn. Vaak met pulptelevisie als achtergrondruis. Daardoor heb ik een work-out niet nodig om mijn hoofd leeg te maken of zelfvertrouwen te creëren, daar heb ik immers mijn brein voor.

Natuurlijk is een opperste uithoudingsvermogen en een lichaam als uit marmer gebeiteld een fijne bijkomstigheid waar vele vrouwen voor in katzwijm vallen. Maar alles wordt teniet gedaan als uit je mond een onsamenhangende woorddiarree spuit. En ik snap dat het lichaam van een Griekse God een enorme boost en sexappeal geeft, maar aan alleen het fysieke heb je weinig.

Als ik terugkijk naar mijn tijden in de bar-dancing, zag ik al snel dat je meer hebt aan een vlotte babbel, dan in de hoek van de club vodka-spa rood weg te tikken en er mooi uit te zien. Nou heb ik het voordeel dat ik er oké uitzie. Verder heb ik de borsten van een kip, de spieren van elastiek en een buikje van een acht weken zwangere moeder. Daar mag best iets aan gebeuren, maar ik hoef niet vijf keer per week in de sportschool te staan om gigantisch te worden alleen voor m’n zelfvertrouwen.

Je leven laten leiden door je uiterlijk ligt tegen de verslaving aan. Er is geen lol meer aan. Je pusht jezelf tot een uiterste, waardoor je niet meer geniet. Misschien van het eindresultaat, maar wanneer is je lichaam echt voltooid? Spieren kunnen altijd groter, levensstijl altijd gezonder, maar waar ligt de grens?

Zeker als tiener moet je genieten van het leven. Uitglijders maken en blauwtjes lopen maken je een sterker persoon. En humor helpt daar helemaal bij. Een gezonde dosis humor werkt net zo goed als een lichaam van perfectie. In fouten zit de lach en daar kan je je hele leven mee doen.

Tegenwoordig gaat alles om uiterlijk. Mannen verzorgen zich net zo extreem als vrouwen Op sociale media kijkt iedereen je aan als een varken rijp voor de slacht. Tinder is daar een goed voorbeeld van. Elk foutje in je fysiek wordt je aangerekend. Toen ik de app nog had hing het samen van foute foto’s met een wazige tekst: “Ik houd va lange strandwandelingen en douchen. Paardrijden is echt mijn ding, daarvoor spring ik een een gat in de lucht.” Pure onzin. Kijk meer naar het innerlijk en minder naar het uiterlijk. Natuurlijk wil het oog ook iets, maar dat is niet alles wat er is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s