Oh OhPulptelevisie is niet meer van deze tijd. De nieuwe variant van Oh Oh (simpel genoemd: Daar Gaan We Weer) heeft te maken met drastisch dalende kijkcijfers. Waarna elke vorm van media dit bestempelde als de teloorgang van de reality-tv. Maar dit komt niet door de pulp die er bij reality-tv getoond wordt. 

Het heeft allemaal te maken met de betutteling die zich over de hele wereld verspreidt. Iedereen is tegenwoordig zo kleinzerig en snel beledigd, dat elke uitlating een directe aanval op de eigenwaarde is. Ik, daarentegen, kan overal de humor van inzien. Een grap kan mij niet te racistisch, anti-feministisch of donker zijn. Het is immers een grap en niet mijn daadwerkelijke mening over het onderwerp. Humor maakt een moeilijk onderwerp luchtiger en bespreekbaarder. De brug naar de andere partij wordt makkelijker geslagen in de vorm van een mopje. Met donkere humor toon je aan waar de pijnpunten voor de andere partij zitten en dat je best in hun denkwijze mee kan gaan.

Het op eierschalen lopen is ook gevloeid naar elke vorm van media en zelfs de politiek. Men kan tegenwoordig niet meer een eigen menig geven of het staat al, uit verband getrokken, op de voorpagina van de Telegraaf. Mensen struikelen hierover en beginnen de sociale media te bombarderen met halve waarheden en soms complete leugens. Zoiets waar de totale campagne van Donald Trump uit bestond. Elk YouTube-filmpje wordt geknipt en geplakt zodat het een weergave geeft van een misvormde realiteit. Om goed te kunnen oordelen over iets, moet men het geheel aanschouwen. En daar komt de teloorgang van de pulptelevisie binnen.

AlcoholmisbruikDe Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) vond dat RTL overmatig alcoholgebruik faciliteerde en zelfs aanmoedigde in Oh Oh Daar Gaan We Weer. Hierna heeft RTL de afleveringen van het programma aangepast, zodat er minder alcohol in beeld was en werd geconsumeerd. Eerlijk gezegd komt de STIVA daar redelijk laat mee. Na ruim een decennium van Jersey Shore, Geordie Shore, What Happens in Kavos, Zon-Zuipen-Ziekenhuis, Zon-Seks-en je ouders in shock, eigenlijk elk programma dat met uitgaan en alcohol te maken heeft, is voor de STIVA nu pas de emmer vol. Waar komt deze verrassingsstoot vandaan zou je zeggen. Het heeft allemaal te maken dat mensen ergens over willen klagen en omdat de sociale media zo’n verstrekkende arm heeft, is dat een stuk makkelijker geworden. Je hoeft maar zinnetje te typen op twitter en je klacht komt binnen bij het eerste bedrijf met last van imagodeuk-angst.

Maar vergis je niet. Ik zeg in geen geval dat racisme, seksisme, discriminatie of elke andere vorm van aanstootgevend gedrag door de beugel kan, maar dat alles met een humoristischer bril bekeken kan worden. Een grap is zo gemaakt en hoort geen verstrekkende gevolgen te hebben. Ben eens acceptabel tegenover je medemens en voel je minder op je tenen getrapt. Denk twee keer na voordat je iets het internet op slingert. Daar wordt de wereld een stuk beter en vrolijker van.

En wat betreft de dalende kijkcijfers van Oh Oh Daar Gaan We Weer? Ik blijf een trouwe kijker, want met pulptelevisie op de achtergrond kan ik met het best concentreren en valt er af en toe nog eens wat te lachen.

3 gedachten over “De Klaagzang over Pulptelevisie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s