ThanksgivingAangezien ik vaak leuke hebbedingetjes wil winnen, staat mijn mailbox vol met reclames en nieuwsbrieven van bedrijven waar ik aan prijsvragen heb meegedaan. Gemiddeld zo’n tien nieuwe mailtjes per dag die, door mijn toezegging, mijn spamfilter omzeilen. Vandaag kwam ik plots tot de conclusie dat we als Nederland te veel naar links beginnen te vallen. En dan heb ik het over extreem links richting de Verenigde Staten. 

Black Friday is een bekend fenomeen in de VS. Extreem hoge kortingen op de dag na Thanksgiving. Een feest waar ze kalkoen eten en American Football kijken met de hele familie en dankbaar zijn ten opzichte van elkaar, in ieder geval zo begrijp ik het. Het is als een extra kerst tussen Halloween en Kerst. De grondslag van het feest heeft iets met  een mislukte oogst te maken en hoe indianen de pelgrims hielpen te overleven. Nu weten we dat de geschiedenis verder gaat met het steeds grotere landjepik door de pelgrims op de indianen, dus echt dankbaar waren ze blijkbaar niet.

Terugkomend op Black Friday. Mijn mailbox stond vol met e-mailtjes over deze vrijdag. Niet alleen van Amerikaanse bedrijven, die natuurlijk deze feestdag aangrijpen om hun producten te verkopen, maar zelfs oer-Hollandse bedrijven doen mee met deze rage. Bart Smit, Intertoys, Blokker en de Bruna gebruiken allemaal het woord Black Friday in de kop van hun nieuwsbrief. En mijn vraag is: Waarom?

Waarom gebruiken we Black Friday als we zelf ook een perfect feest hebben die we kunnen misbruiken voor super uitverkopen? Ik bedoel 5 december ligt om de hoek, daarmee kunnen verkopers ook een slaatje slaan. Waarom halen we een vrijdag aan die helemaal niets te maken heeft met onze tradities?

Black FridayJe moet Black Friday zelfs helemaal niet willen, het heet niet voor niets Black Friday. Je kan het vergelijken met zwarte zaterdag als iedereen in de file naar Zuid Frankrijk staat. Alleen is de file een op elkaar gepakt hoopje mensen en is Zuid Frankrijk de Amerikaanse Mediamarkt. Mensen verdrukken elkaar om de nieuwste spelcomputer te komen met 90% korting. Beesten die op elkaar duiken, alleen maar om materealisme. Bloed vloeit rijkelijk en mensen komen met klaplongen de winkel uit. De ene arm in een mitella en de ander gevouwen om een flatscreen televisie.

Daarom zeg ik: Omtoveren die Black Friday en noem het Extra Super Sinterklaas Uitverkoop. We schuiven Nederland weer terug naar rechts. Dat is lekker Hollands en sluit ook aan op onze cultuur.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s