20162016 zal de boeken in gaan als een kutjaar. Donald Trump wordt President. Het Verenigde Koninkrijk verlaat de Europese Unie. Prince, David Bowie, Gene Wilder, Alan Rickman, Leonard Cohen en Muhammed Ali zijn overleden. Maar voor de Engelsen is het leven gewoon nog iets extra waardeloos geworden. En dan heb ik het niet over de gevolgen van de Brexit.

De Zwitserse chocoladegigant achter de driehoekvorm van Toblerone gaat namelijk zijn vorm veranderen voor onze Westerburen. Je weet wel: Het chocolaatje dat menig toerist met z’n laatste vreemde valuta nog snel op het vliegveld koopt. Volgens mij bestaat het grootste deel van de omzet van deze chocolademaker vooral uit toeristenbelasting. Maar het Verenigde Koninkrijk zal versteld staan op de vliegvelden als ze er achter komen dat er minder chocolade in een paar van hun “repen” zal zitten.

TobleroneDoor de Brexit moest de Zwitserse maker de iconische vorm veranderen om zo toch in de schappen van de Engelse supermarkten te kunnen blijven. Volgens een Zwitsers artikel zorgt een mindering in chocolade voor minder driehoekjes als resultaat. Wat over blijft is een misvormde reep, die eruit ziet alsof iemand al stiekem een paar happen eruit heeft genomen. Een misbaksel van ongekende grenzen.

Ik gebruik Toblerone nog wel eens als voorbeeld van de “vraatzuchtigheid” van mijn moeder. Elk hapje dat ze nam, was een te grote. (“Mag ik een hapje van je ijsje?” Weg bolletje vanille.)  Zo vertelde ik altijd dat ik nooit wist dat Toblerone Toblerone heette. Omdat mijn moeder dan, zo goed als, alle chocolade had opgegeten en ik slechts de T overhield. Natuurlijk de reinste onzin, maar als ze nu ooit eens een reep uit het VK meeneemt, ga ik toch wel twijfelen of hier geen kern van waarheid in zit.

Gelukkig hebben we in Nederland niet te maken met deze heisa. We kunnen hier nog elk driehoekje koesteren. Erop sabbelen totdat slechts de klompjes honing en nootjes op je tong liggen. Twee keer langer dan onze Brexiteers, die het moeten doen met een misvormde reep. Dit zal niet het laatste eerste probleem zijn door het verlaten van de EU, maar wel de eerste waardoor is te voelen wat er precies gaat komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s