woord-van-het-jaarHet Nederlands bestaat uit prachtige woorden en daar komen steeds weer nieuwe woorden bij. Meestal zijn ze overgewaaid uit het Engels of worden ze vervangen door emoji, maar de meeste nieuwe Nederlandse woorden komen uit de  actualiteiten. Sjoemelsoftware (Woord van het Jaar 2015) komt van het dieselschandaal bij Volkswagen. Maar wanneer komt de normale burgerij met het Woord van het Jaar? Ik wil daar best een paar suggesties voor geven.

  • Leuterfeuten: Traagstuderende eerstejaarsstudenten. Laatkomers bij de vleet. Collegetijden zijn geen vaste uren, maar richtlijnen. Deadlines zijn opschuifbaar. Projecten hebben veel tijd voor Youtube-compilaties, snapchats en dumpertreeten. “Zit niet zo te leuterfeuten“(zie ook piemelspelen of gevorderd lanterfanten) Ook voor de eerstejaars met dwerggroei: Kleuterfeuten.
  • Filantroopspotter: Iemand die vogelspotters spot. Waarom alleen een vogeltelling, als niet weet hoeveel spotters vogels spotten. Spelenderwijs: Trek het bos in en zoek de vogelbewonderaars. Tel de hoeveelheid verrekijkers en cameralenzen per persoon. Urban: Museumbezoekers die meerdere camera’s heeft en over één  bepaalde kunstenaar praat tellen.
  • Yinxen (zie ook Titsen): Met de vingertoppen het tepelhof raken tijdens de seksuele daad. “Ik heb haar lekker geyinxt” of “Keihard op z’n borst geyinxt“. Fijne bijkomstigheid: Meerwaarde bij scrabble vanwege de Y en de X.
  • Snorbestuurder: Een bijna-pensionaris die nog altijd terugdenkt aan de goede oude tijd. Koffie kostte een kwartje, dronken achter het stuur kon nog en tulpenbollen zaten in de schijf van vijf.
  • Fluthipster: Hipster die achter de feiten aanloopt. Inrichting IKEA in nieuwe stijl en draagt montuur met glas op sterkte. Perfect scheldwoord: “Jij bent een fluthipster“. Goede dis van hipster tot hipster.

Dit zijn een paar woorden voor het Woord van het Jaar 2016. Zorg dat ze in je vocabulaire eindigen, zodat ze ingezonden kunnen worden bij de Dikke van Dale.

Jij bent een filantroopspottende leuterfeut die een snorbestuurder heeft geyinxt, fluthipster.” Perfecte Nederlandse zin à la 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s