GOP 2016 DebatePopulisme en polarisatie zijn de twee duurste woorden die tegenwoordig door de politieke gangen worden geschreeuwd. Het populisme van Donald Trump. De depolarisatie van DENK. Beiden woorden die passen binnen het hedendaagse politieke gebrabbel. Zoveel mogelijk onduidelijkheid creëren door een mist van woorden, waardoor niemand meer weet wat je daadwerkelijk zegt, lijkt nummer één op de agenda van nieuwere partijen en kandidaten. 

Polarisatie is het verscherpen van tegenstellingen tussen bepaalde groepen, vergemakkelijkt het aanwijzen van racisme. En populisme is een stijl van politiek bedrijven waarbij de suggestie wordt gewekt dat er een makkelijke oplossing is voor alles (lees: De elke uitspraak van Donald Trump). Tegenwoordig gebruiken opkomende partijen een combinatie van deze twee begrippen om op onwetende mensen in te spelen. Je speelt in op het gevoel van mensen dat er iets mis is met de maatschappij en geeft daar een “oplossing” voor. Angst regeert of er wordt gebruik gemaakt van de angst om anderen te kwetsen.

Niet alleen praat de opper Oempa Loempa op het niveau van een vierde groeper. Één lettergreep woorden, krachtige woorden aan het eind van de zin en soms het omgooien van een hele zin om beter over te komen (zie: How Donald Trump Answers A Question). Hij gebruikt halve waarheden en bij elkaar gevonden suggesties om iedereen tegen hem in het harnas te spelen en zelf de slachtofferrol op zich te nemen. Hij zaait angst en wekt meelij tegelijkertijd, waardoor hij een grote volgelingsschare achter zich vergaart. Perfect voorbeeld van polarisatie in samenspel met populisme.

Denk-politieke-partij-beweging-Tweede-KamerDENK daarentegen heeft het altijd over depolarisatie, dus het versoepelen van de verschillen tussen bevolkingsgroepen. Maar door op te komen voor alle (etnische) minderheden en zich juist af te zetten tegen de gevestigde orde, zijn ze polariserend bezig. Oftewel polarisatie door populistische woorden, zoals depolarisatie, te gebruiken om de illusie te wekken dat ze het land met een makkelijk oplossing kunnen verbeteren. Volgen jullie het nog? Volkomen duidelijk wordt het er namelijk niet door.

Daarom heb ik besloten een eigen politieke partij te beginnen: De Partij voor Alles en Iedereen.

  • Open, duidelijk en eerlijk. Is er iets aan de hand, dan zeg ik waar het op staat.
  • Ik luister niet naar lobbyisten, maar wijs ze aan.
  • Elke laag van de bevolking is gelijk en moeten ook zo behandeld worden.
  • Ik sta altijd open voor feedback, zolang we maar civiel babbelen.
  • Weg met het onbeschofte ik-denken. Doe iets voor de gemeenschap

Ik zal laten zien hoe je populisme en depolarisatie in iedereens voordeel kan laten werken. Laat iemand in Den Haag zitten die niet het jargon heeft van de gemiddelde politicus, maar van de normale man. Nu heb ik alleen nog 20.000 handtekeningen nodig en dan kan de PAI zich klaar maken voor de aankomende verkiezingen. Als de partij ook maar één zetel krijgt, ga ik elke dag in de Tweede Kamer zitten met een spandoek boven m’n hoofd gehesen mer daarop de leus van de dag. De gevestigde orde zo absurd maken, dat iedereen zich netter gaat gedragen, dat is mijn visie.

DUS STEM OP DE PAI, WANT JOUW STEM IS EEN STEM VOOR DE TOEKOMST (ofzo)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s