Vega vleesNaast de rassenscheiding in de Verenigde Staten, de schreeuw om gelijkheid der seksen en de eeuwig-durende gelijkheidsbehandelings-kwestie van en voor de Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender gemeenschap, is het nu tijd voor mij om een duit in het zakje te doen. Ik wil namelijk ook gelijk worden behandeld in de vegetarische horeca.

Nu hoor ik jullie denken en sommigen in hun vuistje lachen om mijn ongelijke vergelijking, maar beeld je dit even in. Enkele weken geleden, rond lunchtijd, was ik op oorlogspad om een lekker broodje te scoren. Toen één van mijn vrienden de “leuke, lokale” gezondheidstoko voorstelde. Nou ben ik geen fan van sesamzaadkoekjes, quinoasalades en zeewiershotjes, maar een lekker zuurdesembroodje gaat er altijd wel in.  En ik moet zeggen, dat ze, over het algemeen, extra liefde leggen in de samenstelling van zo’n broodje. Vandaar dat ik instemde.

Helaas constateerde ik dat ik een grote fout had begaan om dit restaurant te enteren. De kaart werd gepresenteerd en ik vroeg, bescheiden als ik ben, waar de vleesoptie was. De ober keek me aan alsof ik een vleesgeworden Atilla de Hun was geworden. “Sorry meneer,” sprak de kelner vol minachting, “Dit is een VEGETARISCH restaurant. Wij verkopen hier geen vlees.” Dit vind ik eerlijk gezegd heel erg raar. Daarom besloot ik een Zwarte Pieteske tirade te houden waar menig VN-vertegenwoordiger trots op zou zijn geweest.

Waarom worden de vegetariërs voorgetrokken en met zijden handschoenen en zilveren lepels behandeld? Als ik naar een “normaal” restaurant ga, kan ik altijd voor de vegetarische optie gaan en visa versa gaat dit niet op. Als er een veganist over de vloer komt, zorg ik dat de kruidenthee en een variëteit vlees noch vissnacks klaarstaan. Mijn leren jas, ditto laarzen, bondmuts en dierenskeletten staan een dagje in de gangkast. Maar kom ik bij hun even langspoppen, staat er geen Chesterfield tussen de hennepmatten en kraaltjesgordijnen.

Hoezo is dit gelijk? Daarom pleit ik voor een vleesoptie in de vegetarische restaurants. Ik mag misschien een nichedenker zijn in dit geval, maar als je staat voor algehele behandeling en gelijkheid voor iedereen, dan hoor je deze regel door te trekken tot alle aspecten. Vandaar dat, wanneer ik de volgende keer in een vegetrisch etablissement zit, ik graag een hamburger met extra spek wil, geserveerd door een Afrikaanse transgender, die getrouwd is in Texas temidden van een feministische demonstratie over de gelijkheid in salarissen. Pas dan zal ik blij zijn met de wereld waarin ik leef.

 

2 gedachten over “De Vleesoptie Graag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s