sunburn artElk jaar komt het KWF met een lijst, hoe je jezelf het best kunt beschermen in de zon. Ook dit jaar staat op een hun site een soortgelijke lijst, genaamd: Tips voor verstandig zonnen. Maar zoals elke “weldenkende” Nederlander weet, hebben nieuwe trends altijd voorrang op doordachte gezondheidsredenen. Vandaar dat sunburn art dit jaar een hype is geworden.

Vorig jaar zag ik de eerste foto’s van dit fenomeen. Maar, met mijn naïve denkwijze, dacht ik dat het een overvliegende trend was, zoals het éénbenige mannenzwembroekje, de icebucket challenge en Live Strong bandjes. Totdat deze week een artikel van styletoday.nl voor mijn neus werd gedrukt. Shocking: Beauty Trend Sunburn Art laat zien dat de lichamen van de “zonnebrandkunstenaars” de sociale media over hebben genomen. Honderden foto’s van mensen met hun “sun tattoos”.

Niet alleen zie je er gestoord uit, als je onder een kapot geknipt handdoekje ligt te zonnen bij Bloemendaal aan Zee. Je slaat alle veiligheidsredenen van het KWF in de wind en na je zonsessie loop je er ook nog eens bij als iemand met vitiligo. De laatste keer dat ik soortgelijk verschijnsel voorbij heb zien komen, gebeurde het bij Jackass. Inderdaad, dit hebben ze werkelijk al bij Jackass gedaan. Daar had het tenminste nog het nut van entertainment en was het nog grappig, omdat men wist dat het zo’n achterlijke stunt was.

sunburnDe reden waarom ik dacht dat het over zou waaien, is precies de reden die het KWF ook aangeeft: Het is hartstikke slecht voor je. Daarnaast is het ook nog eens pijnlijk, want, zoals de naam al zegt, je verbrandt een groot deel van je lichaam. Iedereen weet hoe vervelend het is, dat je jezelf bent vergeten in te smeren op een zwoele zomerse dag. Dagenlang een dekbed niet kunnen verdragen, omdat het aanvoelt als schuurpapier. Alleen maar in de schaduw moet blijven, omdat het directe contact met zonlicht je vampirische huidverschijnselen geeft (lees: levend verbrandt). En elke avond gooi je de restanten komkommersalade op je lichaam om de pijn van de verbranding te verlichten. Maar daarna zie je er wel uit alsof een tweejarige een Picasso heeft proberen na te maken met zijn vernieuwde vingerverftechnieken. Dat maakt vast indrukt in de club, bar of kroeg.

Iedereen kreeg vroeger mee, dat ze zich goed moesten insmeren om niet te verbranden. Maar tegenwoordig hebben we van verbranden een trend gemaakt, waardoor iedereen die zich verbrandt niet voor schut loopt. Helaas is deze hype zo absurd, dat ik niets anders kan doen dan lachen, als je met een uitgeknipte mandala op je rug gaat liggen zonnen. Waar zijn de normale mensen gebleven of stappen we nu zo ver van het padje, dat we geen weg terug meer kunnen vinden. Ik vraag me af wat de volgende absurde trend is. Siliconen direct in de oogbal spuiten, de binnenkant van onze mond verven of haar implanteren onder onze vingernagels. Het klinkt misschien te gek voor woorden, maar sunburn art vind ik daar niet heel ver vanaf zitten qua gestoordheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s