TroubadourEen oude troubadour struint de straten af, op zoek naar muntgeld. Zijn achtergrondkoor verandert van kerkklokgeluid naar bargekrioel. Met een verlopen Marshall op een steekwagen, inclusief lekke band, speelt hij de sterren van de hemel, voor zover hij nog kan. 

Hij is een tandloze muzikant met gaten in z’n door de zon gebleekte shirt. Vanaf het moment dat hij opstaat tot hij dood gaat, speelt hij zijn volksmuziek. Zelfs als zijn vingers hem in de steek laten en zijn snaren hun stevigheid hebben verloren. De slapheid van zijn snaren gaat over in de slapheid van zijn huid, die is gaan lubberen om zijn skelet. Een vleesgeworden vuilniszak om een te kleine emmer.

De glimlach op zijn gezicht spreekt van betere tijden. Van roem en passie. Maar de glimlach staat nu nog voor verdriet en misschien voor berouw. Op een enkel moment staat het voor geluk. In zijn ogen is hij dan Eric Clapton, die klopt aan de hemelpoort. Tot hij zich realiseert dat hij met z’n gedeukte emmertje rond moet gaan. De glimlach staat, maar de treur zit achterin z’n ogen, als hij elk tafeltje langsgaat; Kleine bedankjes prevelend.

Aan het eind van de nacht, heeft de troubadour rust. Één sigaretje, een kleine neut op ’t parkbankje. Zijn gitaar, steekwagen en emmertje heeft hij van zich af laten glijden. De Marshall is omgetoverd tot een perfecte armleuning. Met diepe halen trekt hij aan z’n sigaret. Weer een dag voorbij, maar zijn hoofd zit al bij morgen. Een dag, als vele anderen. Hersenloos pingelen en eeuwig lachen. Tot zijn vingers krom staan van de reuma en zijn mondhoeken niet meer krullen kunnen.

Dan stopt de troubadour en maakt hij, noodgedwongen, plaats voor een nieuwere muzikant. Zo gaat de lijn van het troubadourschap. Generatie op generatie. Oud op jong. De eeuwige troubadour blijft altijd spelen. Zijn lichaam verandert, maar zijn geest blijft hetzelfde. Oude passies vergaan nooit, zelfs als het je kapot maakt.

2 gedachten over “De eeuwige Troubadour

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s