Syrian FlagIk heb besloten naar Syrië te vertrekken. Het idee zat al een tijd in m’n hoofd, maar nu gaat het ook echt gebeuren. De Koran ken ik nu van voren naar achteren. M’n baard is groots en vol. Ik leef zo goed als volgens de Sharia. Zelfs de worst bij mijn lievelingskostje, Hollandsche stamppot met dikke vette worst, laat ik links liggen, of beter gezegd het komt niet eens in de buurt van mijn bord. 

Voordat ik ging heb ik mijn imam nog om raad gevraagd. De leermeester die het licht biedt in deze barre en boze tijden. Hij vertelt me over al het goeds dat ik voor de mensen in oorlog kan doen. Ouderen helpen, gezinnen voeden, kinderen onderwijzen, dorpen stichten en landerijen verdedigen tegen de agressor. Eigenlijk zouden ze dit ook in Nederland moeten doen. De politiek hier is een lui gekookt prutje dat van verkiezing naar verkiezing leeft en voor de grote problemen geen oplossing kan of wil vinden. Zelfs in een totalitaire staat zit meer beweging dan in het kontengedraai van ’s Gravenhage.

Een goede vriend heeft voor mij de overtocht geregeld. De laatste avond slaap ik bij hem op een sober matje in zijn woonkamer. Mijn huis op het platteland heb ik achter me gelaten. Het is niets meer dan een oud relikwie uit mijn jeugd. Slechts een brief te midden van mijn lege slaapkamer is het enige aandenken aan mijn aanwezigheid. Mijn ouders zullen zich wel kapot schrikken, maar ze moeten beseffen dat ik dit voor een hoger doel doe. Totale vrede en vrijheid voor iedereen.

Syrië is verwarrend voor mij. Niemand spreekt echt goed Engels behalve mijn contactpersoon. Gelukkig snapt iedereen meteen waar ik voor kom als ze me zien lopen. Met een pas van een wereldverbeteraar stap ik door de straten. Ze groeten me uit dankbaarheid en wijzen me na als ik voorbij schrijdt. Deze mensen kunnen mijn hulp wel waarderen. Aardiger, beter en geciviliseerder dan het zooitje tokkies in Nederland, de Verenigde Staten en de rest van het economische Westen bij elkaar.

Al snel komt mijn eerste “missie”. Om als een goede operationele organisatie te klinken noemen ze onze hulp missies. We stappen met z’n alle een bepantserde Volkswagen Golf in en rijden uren richting het Noorden. Maar daar gaat alles veel te vlug voor mij om er een logisch verhaal van te kunnen maken in mijn hoofd. Een gewapende man kijkt afkeurend naar mij en wijst me dringend richting een kapot geschoten gebouw. Ik krijg een oude kalashnikov in mijn handen gedrukt en moet in een rij gaan staan.

We worden afgemat, gedrilld en getrained tot het laatste greintje respect voor de medemens van ons is afgesleept. Ons nieuwe doel is zuiver: Een islamitische staat oprichten voor een betere toekomst voor ons en onze volgelingen. Het Westen, Azië en zelfs de omliggende landen zullen weten hoe de profeet Mohammed het wilde hebben.

IslamDe rest kan ik verder niet vertellen, want hier lopen de verhalen uiteen. Eigenlijk vindt er al bij aankomst een schifting plaats of je geschikt bent voor de strijd. Jonge Jihadisten die naar Syrië vertrekken op vredesmissies krijgen een vertekend beeld voorgehouden. Hulp verandert snel in strijd. Meningen worden leefregels. Geloof wordt fanatisme.

De enige manier om extremisme uit te roeien is door in gesprek te gaan met de andere kant van het verhaal en er daadwerkelijk naar te luisteren. Daardoor kan het verhaal hierboven nooit mijn verhaal worden. Ik volg geen enkel geloof zoals ik al eens heb gezegd in: Religie: De Verlammingsfactor. Ik wil graag alle kanten een discussie weten en neem hier stukken uit die ik belangrijk vind. Zo gauw je alleen maar hetzelfde idee van meerdere bronnen hoort en nooit met de “overkant” praat, wordt de medemens een monster die uitgeroeid moet worden. En dit kan nooit de bedoeling zijn geweest van elk geloof op deze aardkloot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s