verlaten perronWeinig treinreizigers zal het zijn opgevallen. Als je één keer te lang met je ogen knippert, omdat je de nacht ervoor de slaap niet kon vatten, is het voorbij en heb je het gemist. Het is geen halte, heeft geen borden, banken, prullenbakken of kleuren, maar bovenal geen naam. Maar voor diegene die naar buiten staart en op het juiste moment de blik losscheurt van de ratelende gedachtegang, is het kleine mysterie zichtbaar. Het verlaten perron in het midden van een niemendal. 

Vlak buiten Lelystad, maar nog voor het uitgestrekte landschap van de Oostvaardersplassen, ligt een grauw perron. Geen weg loopt er heen, geen fietsenrek puilt er uit van de tweewielers, zelfs de trappen dalen af naar niets meer dan rietstruiken en moerasland. Een koud perron dat een kruising is tussen Oud-Sovjet en melancholie, schurkend tegen Art Deco. Totaal leeg en verlaten. Een halte die nooit heeft mogen bestaan. Vergeten te verwijderen uit de appendix van de bombardementen van de Flevolandse nieuwbouw. Een herinnering aan andere tijden. Als een grootvader tussen de ravottende kleuters. Oud, grijs en overwoekerd te midden het vlakke landschap.

Niemand geeft het nog een laatste greintje aandacht. Direct uit het geheugen gewist. Geen opslagplaats voor nutteloze perronnetjes. Het vervult geen menselijk verlangen, slechts een steenpuist in de natuur middenin een flauwe bocht van het spoor. Zelfs treinen weigeren te stoppen. Te hoogwaardig voor een naamloos hoopje beton. Ze schieten eraan voorbij, als luipaarden gericht op hun volgende prooi en het oude, taaie springbokje links laten liggen.

Wat mist dit perron van de rest van de stations, afgezien dat het de oppervlakkige schoonheden en faciliteiten niet bezit? Waarom is dit perronnetje de uitverkorene om eenzaam achter te blijven? Was dit het vroegere werkperron voor de noeste trajectleggers? Was het de geheime op- en afstap voor de veroordeelden uit de nabijgelegen nor? Of was het iets magischer? Een perron als decor voor een romantisch mysterie. Een toverachtige misvatting in de bouwtekeningen van de Nationale Spoorwegen.

Een jeugdige tekenaar ploeterde dag in, dag uit aan zijn ontwerpen. Dikke strepen door het opgepompte landschap, soms vergezeld met een dikke stip met daarbij een plaatsnaam. Slechts één stip had geen naam, dit was zijn geheime perron. Een verassing voor zijn geliefde. Een gebaar met de overtuigingskracht van Napoleons fontein voor zijn Josephine. Een halte vlak bij hun toekomstige huis, zodat zij altijd snel terug bij hem kon zijn. Vol vreugde bedacht hij elk ornament, de perfecte lichtinval en zelfs de wilde tuinen om het perron. Wekenlang was hij aan het werk, op zoek naar de totale perfectie speciaal voor haar.

Totdat het nieuws kwam dat haar ziel van deze aardkloot was verwijderd. Een vreselijk ongeluk met een oude locomotief. De jonge tekenaar kon het perron met de eeuwige gedachte aan haar niet meer verdragen en verwijderde de naamloze stip uit de tekeningen, verbrandde de ontwerpen en verkocht het perceel van hun toekomstige huis. Slechts de fundatie van het perron bleef er staan als monument. Koud en leeg, voor eeuwig.

Dit is wat ik fantaseer bij het kleine perronnetje. De eenzame monoliet in een vluchtige samenleving. Een tragisch monument voor twee geliefden. Dus als je ooit langs het perron rijdt, bedenk dan je eigen verhaal waarom dit hoopje steen daar staat middenin het niemendal.

2 gedachten over “Het Verlaten Perron

  1. Bij Haaren in Brabant ligt ook zoiets. Dat was ooit de stopplaats voor de trein Tilburg-Den Bosch, uitsluitend en alleen voor de adellijke eigenaar van kasteel Nemerlaer vlakbij. Anders mocht de spoorlijn niet aangelegd worden… Als de baron wilde opstappen, dan ging de butler eerst met een vlag bij de rails staan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s