Manners Maketh ManEen week geleden zag ik de film Kingsman: The Secret Service. Naast het feit dat deze film een over-the-top spionagefilm op steroïden doordrenkt met vergezochte plottwists en gitzwarte humor is, staat in de film centraal dat manieren de man maken (Manners Maketh Man). In plaats van straattaal, juwelen en hippe merken is etiquette een grondlegger voor mannelijkheid.  

Iedere man kan een pak dragen, maar dit betekent niet dat je daardoor verandert in een gentleman. Als je niet weet wat een choker, enkele en dubbele windsor, semi-brogues, pochet, een vadermoordenaar of zelfs een rokkostuum is, laat staan dat je weet wat je aan doet bij cravate noire (black tie), dan ben je ver verwijderd van de basiskennis van de stijl- en kledingetiquette. Black tie heeft namelijk niets met donker gekleed en een zwarte stropdas te maken, zoals weleens wordt aangenomen.

Sommige mensen brengen hun opvolgers op met de correcte kledingetiquette. Anderen, zoals ik, lezen ons in door bijvoorbeeld Elseviers Stijl-ABC voor de Man te lezen. In deze, 122 pagina tellende, encyclopedie leer je alles over verzorging, kleding en accessoires voor de man die zich wil houden aan de juist stijletiquette. Hierdoor weet ik welk jasje bij welke gelegenheid hoort. Hoeveel knopen dit jasje heeft en hoeveel er dicht geknoopt horen te zijn. Wanneer een pochet het colbert mag sieren. Welke kleur de sokken behoren te hebben bij een casual dinner. En hoe je jezelf het strakst kan scheren bij het juiste baardhaartype. Dit is eens iets anders dan de sjofele look in het standaard rauw- en trouwpak dat je ooit eens in de uitverkoop bij de Piet Zoomers hebt gehaald. Lubberend bij de schouders en te strak in het kruis.

RudenessMaar, zoals ik al zei, is een goed zittend pak niet het belangrijkste wat van een man een gentleman maakt. Daar komt de gedrags- en omgangsetiquette van pas. En deze laatste wordt tegenwoordig steeds vaker vergeten. Door snobistisch rond te waggelen in een nieuwe Armani met een Rayban voor je ogen en een Omega om je pols, lijk je in alle opzichten al heel wat. Maar deuren van de meest exclusieve clubs en genootschappen gaan niet voor je open door simpelweg met een paar eurobiljetten te wapperen terwijl je een strak pak draagt. Hiervoor is gedrags- en omgangsetiquette nodig. Weten hoe je je hoort te gedragen ten opzichte van andere mensen om je heen zonder ze te beledigen. Iedereen die dit onder de knie kan krijgen kan zichzelf betitelen met het toppunt van mannelijkheid. De ultieme gentleman. Makkelijk in de omgang, weet hoe het hoort en ziet er altijd perfect uit.

Vandaar dat manieren belangrijker zijn dan kledingkeuzes. Kledingetiquette is te leren uit een boekje, maar manieren moeten vanuit jezelf komen. Een deur openhouden voor anderen. Beleefd en kalm blijven in situaties van stress en druk. Maar iedereen met evenveel respect behandelen is niet voor iedereen weggelegd. Je kan er goed uit zien, maar als je in het bezit bent van een kort lontje en lange tenen, dan ben je net een aap met een gouden ring. Vandaar dat manieren de man maken in plaats van enkel stijlkeuzes. Door middel van goede manieren verdien je respect van je medemens en kan je door het leven gaan als een gentleman.

“Manners Maketh Man”                  

                             -William Horman (1519)-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s