CarnavalHet carnaval rukt steeds verder op richting het noorden en daar willen de inwoners van Texel niets van weten volgens het lokale VVV-kantoor. Daarom heeft het eiland zichzelf uitgeroepen tot carnavalsvrije zone. De enige plek boven de rivieren waar de lucht nooit gevuld zal worden met snippers confetti. 

Nou vind ik dit, als carnavalsvierder in hart en nieren, een treurige gewaarwording. De angst voor het carnaval komt voort uit een onwetendheid en misinformatie over het feest. Voor de buitenstaander is de slogan: “Bier en Tieten” (voor dames Wijn en Piemels) alomvattend voor het, in hun ogen, kleurrijke, met alcohol overgoten, hedonistische seksfeest. Maar dit is een vertekend beeld van een festijn dat, blijkbaar, door steeds meer mensen uitbundig wordt gevierd.

Natuurlijk is carnaval een kilo onbenulliger dan kerst, Oud-en-Nieuw en Pasen bij elkaar, maar je kunt het vergelijken met de onbenulligheid van een Zwarte Piet. Die staat altijd één tandje boven de wet. Hij komt met kwajongensstreken weg, die, normaal gesproken, met een afkeurende blik begroet worden. Dit geldt voor het carnaval ook. Confetti bij iemand in de broek gooien is van hetzelfde humorhout als pepernoten onder het tapijt smijten.

Om het vrolijke feest te omschrijven met de simpele woorden “Bier en Tieten” is hetzelfde als de Eiffeltoren een popnageltoren te noemen. Of Einstein een man met een snor. Of een zwembad een gore beerput te noemen. Het is op zich wel waar, ligt eraan vanuit welk punt je het bekijkt. Pas als je jezelf erin onderdompelt, merk je hoe fris het is, in plaats vanaf de zijkant er de hele tijd in te zeiken.

Je moet carnaval zien als een Koningsdag die vijf dagen duurt, want op Koningsdag gaan de azijnzeikers ineens feloranje gekleed en drinkt men bier bij de vleet. maar dan is het in naam van onze grootvorst en heeft het een geloofwaardig doel. Carnaval had dit in de beginjaren ook, maar dat kan ik onmogelijk aanhalen, omdat ik al tijden niet meer veertig dagen vast na het feest. Dat zou een beetje hypocriet zijn, Net als Koningsdag uitbundig te vieren en carnaval uit alle macht afkeuren zonder je maar en seconde erin te verdiepen.

Ik moet wel zeggen dat ik redelijk bevooroordeeld ben. Als kind werd het carnaval vieren boven de rivieren al met de paplepel ingegoten. Door mijn familie ben ik ook lid geworden van onze carnavalsvereniging en zit nu zelfs in de illustere Raad van Elf. Dichterbij het hart van het carnaval kan je bijna niet komen. Maar hierdoor zie je al het extra’s wat de carnaval te bieden heeft.

JacobaJong en oud worden met mekaar in contact gebracht onder het mom van oer-Hollandsche gezelligheid. Die nare overbuurman staat nu lachend met een Jacoba (lees: lokale Jägermeister) in z’n hand en een roze pruik op met z’n aartsrivaal te ginnegappen, terwijl hij jou hartelijk “Proost” toeknikt. De absurditeit van het feest zorgt voor verbroedering. Zeker omdat het carnaval boven de rivieren veel officiëler en overzichtelijker is dan het mierennest van activiteiten in het zuiden. Niets tegen het zuiden, maar overzicht maakt het feest toegankelijker voor iedereen om iets te begrijpen van de lokale bevolking en haar carnaval, dan alleen maar een weekend bier in je mik en serpentine in je bilnaad.

Vandaar dat ik me niet kan vinden in de uitspraak van de Texelse VVV. Adopteer het feest, omarm het, draag het als een warme deken en geef je eigen draai eraan. Dompel je onder in dwaasheid en ga niet met een wijzend vingertje al zeikend aan de badrand staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s