gift-cardsNu Sinterklaas en Kerst achter de rug zijn en Valtijnsdag, maar ook verjaardagen, huwelijken, communie-vieringen, pensioenfeestjes, diploma-uitreikingen, babyshowers, dates en housewarmingparty’s weer in het verschiet liggen, blijft heel Nederland altijd in de vicieuze cirkel van de zoektocht naar het juiste cadeau. Gelukkig hebben bedrijven hiervoor de ultieme oplossing: de Giftcard.

Bioscoopbonnen, tegoedkaarten, Iris-cheques. Elke winkel heeft wel een waardebon om hun prullaria aan de man te brengen. Er zijn alleen wat problemen met deze bonnen. Ze zijn onhandig, makkelijk te vergeten en daarnaast ook nog het stomste cadeau om zowel te geven als te krijgen.

Hoe vaak komt het voor dat je in de parfumerie staat om het nieuwste mostergas van Armani, Calvin Klein of Davidoff te kopen en bij de kassa kom je erachter dat je Douglasbonnen nog in je bureaulaatje liggen. Niemand haakt op dat moment zijn betaling af om naar huis te sprinten om die bonnen op te halen. Je betaalt netjes en verlaat de parfumerie met een spiksplinternieuw flesje rozengeur. Thuis aangekomen vervloek je de bonnen in je bureaulaatje om ze daarna direct weer te vergeten tot de volgende keer dat je bij de kassa van de Douglas staat.

Door de vergeetbaarheid van die bonnen is het ook gemakkelijk om het tijdslimiet te laten verstrijken. Daardoor zijn de bonnen helemaal waardeloos geworden en kun ze gebruiken als dure onderzetters in plaats van de onderzetterset die je wilde halen bij de Blokker. En hier komt het gevaar naar voren.

In Amerika had de giftcard-industrie in 2014 een omzet van 124 miljard dollar, maar van deze 124 miljard wordt, naar schatting, een kwart niet uitgegeven. Dit komt doordat er op de meeste bonnen een verloopdatum zit en mensen twee jaar lang vergeten waar ze die bonnen hebben gelaten. Hierdoor is zo’n giftcard een perfect cadeau om te verkopen voor bedrijven. Je verkoopt een tegoed die nooit wordt ingewisseld voor producten of diensten, daardoor is dit kaartje (bij aftrek van de productiekosten) pure winst voor je bedrijf. Zo kunnen ze hun goederen als het ware twee keer verkopen. Geen wonder dat bedrijven dit idee blijven pushen, terwijl de giftcard het meest treurige en nietszeggende cadeau is die in hun schappen ligt.

Naast geld vind ik een cadeaubon het stomste cadeau om te krijgen. En van alle giftcards is de Iris-cheque nog de meest ongeïnspireerde van allemaal. De Iris-cheque kan je overal inleveren, behalve bij de winkels waar je hem mee naartoe neemt. De cheque is het moddervlek die je pas na het afdrogen ziet zitten. De hotelloper die niet op de bezemkast past tijdens een Tsunami-incidentje op kamer 45. De drenkeling met een pot pindakaas en een notenallergie. Als je werkelijk niets over de persoon weet waarvoor het cadeau bestemd is, dan geef je hem een Iris-cheque.

Wil je iemand een boekenbon geven, geef hem dan een boek. Als hij het niks vind, kan je hem ruilen. De jarige zal echt niet teleurgesteld zijn in je en zijn gevoelens worden ook niet gekwetst. Maar we zijn te bang om iets verkeerd te doen, daarom nemen we het zeker voor het onzekere, en gaan we voor de simpele en veilig optie. In plaats van een uitje naar de film, geven we een bioscoopbon. In plaats van een bezoek aan een authentiek koffiehuis met tastingsessie, geven we massaal Starbucks-tegoeden. Geef de jarige, de pensionaris of het bruidspaar een cadeau uit het hart en neem niet de gemakkelijke, veilige en simpele bon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s