TarwebroodHet is de trend van Hollywood en bekend Nederland om zoveel mogelijk gluten- en zuivelvrij en superfoods te eten. Elk vrouwelijk tijdschrift, van Linda tot Margriet, staat vol met glutenvrije recepten of gerechten volgepompt en gepropt met superfoods. Maar is deze “hype” eigenlijk wel gezond voor je of is het doorgeslagen bijgeloof?

Eten is sowieso belangrijk voor je, als je dat niet doet ga je namelijk dood. Gezond eten is logischerwijs beter voor je, anders zou het woord gezond er niet voor staan. De schijf van vijf werd decennialang aangehouden als de standaard voor gezonde voeding, maar volgens sommige diëtisten is dit een relikwie uit het verleden. De granen en graanproducten horen niet meer thuis binnen een gezond dieet, want deze bevatten namelijk gluten.

Nu hoor ik om me heen dat gluten een gevaar zijn voor je darmflora en zoals Seth Rogen zei in This is the End:Gluten is een vage term. Het categoriseert dingen die slecht voor je zijn.” Dit is ongeveer wat iedereen, die geen glutenallergie heeft, weet over gluten. Iedereen leest steeds meer over glutenvrije maaltijden en denkt meteen dat gluten slecht voor je zijn. Zonder maar één seconde te onderzoeken wat het precies inhoudt, stappen ze over op hun glutenvrije dieet, omdat het moest van één of andere tante uit de Libelle.

Gluten zorgen ervoor dat deeg kan rijzen en houdt het brood elastisch. Het vormt als het ware het skelet van het brood oftewel het is ongevaarlijk voor je als je er niet allergisch voor bent. Door een arts kan er coeliakie (lees: glutenallergie), tarweallergie of glutensensitiviteit worden geconstateerd. Dit zijn ziektes die zowel aangeboren als aangeleerd kunnen zijn. De mensen die deze ziektes hebben zijn allemaal gevoelig voor een stof in de granen en kunnen allerlei nare symptomen krijgen. Dit betekent niet dat iedereen die zelf een diagnose stelt meteen ook coeliakie heeft. Waarom naar een arts gaan, als het internet bestaat?

Volgens vele mensen is een glutenloos dieet niet gezond. Door geen granen te eten vormt zich een eenzijdig eetpatroon. Maar men vergeet dat granen veel vitaminen en mineralen leveren en meestal is een vervanger voor dit verlies van belangrijke voedingsstoffen niet in beeld. Ook kunnen glutenvrije producten juist meer suikers en vetten bevatten, waardoor ze juist ongezonder kunnen zijn dan hun glutenvolle tegenhangers.

wakame zeewierOok superfoods zijn een hype van tegenwoordig. Volgens sommigen bevatten deze voedingsmiddelen alle essentiële voedingsstoffen voor het lichaam. Helaas is dit nooit wetenschappelijk onderbouwd.  Zelf ben ik helemaal niet happig op superfoods. Ooit heb ik eens een shotje geconcentreerd zeewier gedronken, omdat dit de dagelijkse hoeveelheid aan groente zou bevatten. Het was één slok smerige drab die smaakte naar voorgekauwde spinazie. Vervolgens stonk ik de rest van de dag uit mijn mond en boerde ik de hele tijd zeewierlucht op. Geef mij maar een plakje zeewier om mijn sushi, das meer dan genoeg.

Natuurlijk is het belangrijk dat we gezonder eten, maar om ons dieet af te stellen op de voedselkeuzes uit de prehistorie is de andere kant van het mes. Het klopt dat ons lichaam nog niet genoeg is aangepast om zuivel goed te verteren, maar we leven al tientallen millennia van zaden, vlees, vis en granen. Waarom zouden deze voedingsoptie ineens grotendeels slecht voor je zijn?

Als je goed voor je lichaam wil zorgen moet je gevarieerd eten. En dit eten mag best lekker zijn, zolang het zo min mogelijk geprocesseerd voedsel is en zo veel mogelijk “echte” producten bevat. Dan hoef je tenminste niet een schaaltje Goji bessen leeg te eten, maar kan je gewoon lekker je boterham besmeren met boerenjam of Hollandse boerenkool met slagersworst naar binnen schuiven. Eet wat je lekker vindt, maar met mate.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s