Toilet paperKak, stront, diarree, drol, Bossche bol, hoop, bruine bolus, spetterpoep, dopje jus, verteerde frikadel, bruine rakker, appeltaartje, spuitkak, nummer twee, keutel, oftewel poep. Het is nog steeds een taboe, daarom ga ik er vandaag over praten.

Één van mijn favoriete vragen aan mijn vrienden is:”Vouw je of prop je?” Mijn opa zei vroeger namelijk, dat er twee verschillende soorten mensen zijn; Mensen die hun toiletpapier vouwen als ze gaan afvegen en zij die proppen tijdens het schoonmaken van de bips. Nu is dit misschien een rare vraag om te stellen midden in een kroeg, maar je kan je er een goed half uur mee vermaken. Zo kom je erachter dat veel van je vrienden vouwen, sommige gaan staan als ze vegen en anderen niet naar hun veegsel kijken. Hierover kan ik mij verbazen en mijn conclusies trekken dat iedereen zijn minpuntjes heeft, want ik vind dat zitten, proppen en kijken de beste manier is.

Nu lijkt dit een onnodig gesprek te zijn voor in de bar, maar er zit ook een achterliggende gedachte aan. Het is heel belangrijk om te kijken naar je ontlasting. Je poep kan veel over je verteringsstelsel en je innerlijke gezondheid vertellen. Door erover te praten met vrienden en kennissen, kun je dus eerder opmerken of er iets mis is met jouw innerlijke gesteldheid.

Zo is de kleur van de ontlasting een belangrijke eerste aanwijzing dat er iets mis nis. Ik moet er wel bij zeggen, dat je niet naar je bolus moet kijken na een goed avondje stappen of na het eten van rode bietjes. Natuurlijk klopt de kleur niet; Je hebt je lichaam net volgepompt met verkeerde kleur-, geur-, en smaakstoffen. Volgens de site van mens-en-gezondheid moet de hoop rondom het spectrum van lichtbruine kleur liggen. Alle andere “kleuren” zoals grijs, rood, groen, met vlekjes, geel of slijmerig, duiden erop dat er iets mis is met één of meerdere organen.

Ook de frequentie van het toiletbezoek is belangrijk. Er zijn van die dagen dat je om het uur weer naar het toilet moet om er een konijnenkeutel uit te persen, maar over het algemeen poept de mens één- tot twee keer per dag. Dit is dus ook iets wat je kan toevoegen aan je vragenlijstje voor in de bar: “Hoe vaak poep jij?” Zo kan je elkaar helpen kleine foutjes op te merken en elkaar door te sturen naar de huisarts. Of je lacht elkaar keihard uit, pakt nog een biertje en laat iedereen zijn eigen keuzes maken. Niet iedereen heeft zo’n hechte band met zijn arts.

Je kan er ook in doorslaan. Zo bestaan er mensen die hun ontlasting “boekhouden”, oftewel bijhouden wat ze precies wanneer hebben uit gescheten. Sorry hoor, maar ik ga niet met een kalendertje op mijn schoot elke dag naar mijn stront zitten te kijken. “Woensdag 12 november: Gedraaid om 10.12. Deze is wat minder solide met een geur van asperges en champignons en de kleur van een latte macchiato. Misschien heb ik wel een verstoorde darmflora.” Dit gaat mij net een stap te ver. Het is belangrijk dat je naar je ontlasting kijkt, maar om er een catalogus van te maken dat hangt op de rand van gestoordheid.

Vandaar dat ik iedereen wil vragen om meer over poep te praten. Vraag aan je vrienden, familie en kennissen of ze proppen, kijken of zelfs catalogiseren. Roep tegen je collega’s wat de kleur, geur en consistentie van je drol was. Vertel grappige anekdotes en moppen over je darmflora. Allemaal uit de naam van ontlasting. Dan rest mij nog maar één ding: “Vouw je of prop je.

Een gedachte over “Vouw je of Prop je?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s