Surveillance CameraEr bestaat sinds iets meer dan een jaar een nieuw internetfenomeen in Amerika. Een fenomeen dat nog niet over is gewaaid naar Nederland genaamd: Surveillance Camera Man. Waarom Nederland nog niet is warmgelopen voor deze absurde gebeurtenis is eigenlijk vrij onlogisch.

Om uit te leggen wat Surveillance Camera Man is, heb ik niet veel woorden nodig. Een onbekende man loopt met een draaiende camera op mensen af en filmt ze zonder te zeggen waarom. Hoe de mensen hierop reageren loopt heel erg uiteen. De één begint van zich af te meppen, de ander begint te brabbelen in een drugsrelaas en een derde blijft minutenlang suf terug staren.

Op zich brengt dit een apart beeld van de maatschappij met zich mee, al is het op de meest suffe en rare manier. Eigenlijk is het niet echt spraakmakende televisie. Toch speelt er op de achtergrond een vraag die wel degelijk van belang is: In hoeverre is dit inbreuk van de privacy? Bij Amerika’s NBC NEW at 5 schampten ze deze vraag.

Maar waarom is nog geen enkele Nederlander hier mee bezig. Dit is het land waar dit soort ideeën, normaal gesproken, uit hun bron ontspringen. Het is niet zo dat de Nederlanders niet prat gaan op hun privacy. Het is eerder dat wij er ons minder over uit zouden spreken, waardoor je nog veel onspraakmakende televisie krijgt. Een minutenlang beeld van een man die alleen afkeurende blikken terugwerpt is net zo interessant als gras zien groeien. Maar zelfs ook daar kijken hordes mensen naar. En misschien is dat nou juist de kracht van Surveillance Camera Man. Mensen vinden het leuk om een inkijk te krijgen in elkaars leven, zolang het niet bij henzelf gebeurt.

Vandaar dat reality series het allemaal ook zo goed doen. Miljoenen mensen keken naar Big Brother, Utopia, Patty’s Big Fat Ibiza Wedding, Samantha & Michael Houden Zich Thai of Zon, Seks & Je Ouders in Shock om te zien welke kleur groen het gras bij de buren heeft. De interesse in andermans leven maakt de saaiste televisie ter wereld, maar wekt in de mens een soort primaire focus op, waardoor we weer als een stel Neanderthalers door een achtbaan van andermans emoties geperst kunnen worden zonder dat het onszelf schade berokkent. Hierdoor zoeken we de extremen steeds verder op, om aan dezelfde trekken te komen, en vormen er programma’s als Surveillance Camera Man. Daardoor krijgen we onze shot emotionele heroïne weer door onze oogballen naar binnen geperst en ze zijn we weer euforisch zolang de high werkt.

Daarom stel ik aan de Nederlandse televisiezenders: Bouw om dit format een totaal programma heen. Ik weet zeker dat heel Nederland er van zal smullen. Zeker als je de irritatie laat oplopen tot het kookpunt. Sensationeel en spotgoedkoop. Twee woorden die bij elke programmamaker als een muzikaal orgasme in de oren moet klinken. Vandaar vanaf volgend jaar te zien: Een Nederlandse versie van Beveiligingscameraman op Nederland 3, RTL5 of SBS6.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s