Emma Watson UNAfgelopen week las ik op internet dat Emma Watson (actrice uit de Harry Potter Reeks) de Verenigde Naties toe had gesproken aan de start van de “He for She” campagne. Ze heeft een uitgesproken mening over gendergelijkheid, is een positieve feminist en staat vooraan als het gaat om humanitair werk.

Bij haar speech sprak ze iedereen toe om een einde te maken aan genderongelijkheid. Een speech zo prachtig en vol van emotie, dat ik zelfs even van mijn stuk werd gebracht. Het woord feminist, dat vaak als een vuil woord wordt gezien, heb ik nog nooit zo’n perfecte uitleg horen krijgen. Een feminist is iemand die strijd voor gelijkheid, maar gelijkheid voor beide geslachten. “Het geslacht zien als een spectrum en niet als tegenovergestelde ideeën.” zoals Watson zelf zei. Niet de één beter dan de ander. Ik ben hier een groot voorstander van en ik durf mijzelf als groot voorstander van gendergelijkheid naar voren te schuiven, maar van mij mag het nog een stap verder.

Natuurlijk hoefde de actrice alleen maar te praten over de gelijkheid tussen de geslachten, maar ik heb het geluk dat ik op een forum mag praten waar alles bespreekbaar is geworden. Daarom wil ik iets zeggen over totale gelijkheid en de gevaren die in dat woord schuilen.

Met totale gelijkheid heb ik het over ras, religie, sociale standaard, geslacht en seksuele voorkeur. Niet dat iedereen één moet worden, maar dat iedereen begrip heeft voor elkaars keuzes. Blank is niet beter dan zwart. Katholiek is niet beter dan Moslim. Adel is niet beter dan arbeidersklasse. Man is niet beter dan vrouw. Hetro is niet beter dan homo. Als iemand een keuze heeft gemaakt, dan hoor je daar begrip voor te tonen. Ookal is het onderwerp nog zo gevoelig, je hoort er niet van op te schrikken en jezelf te distantiëren als iemand een andere keuze heeft gemaakt dan jij. Misschien liggen jullie hierdoor niet op één lijn, maar het moet ook geen obstakel worden die niet te overbruggen is.

Het probleem is echter dat gelijkheid een fijne lijn is, die door beide partijen makkelijk te overschrijden valt. Waar Emma Watson het prototype is voor de juiste feminist, daar staan een tal van vrouwen tegenover die het woord feminist een slechte naam geven. Die slaan door in hun zoektocht voor gelijkheid tussen de seksen. Die zetten het feit dat ze vrouw zijn, boven de mogelijkheid tot gelijkheid. Ze slaan door en lopen daardoor een grotere kans om mannen lijnrecht tegenover hun te krijgen. En hierdoor komt het idee van gendergelijkheid in het geding.

Dit gebeurt op meerdere fronten. Al sinds de kruistochten staan religies lijnrecht tegenover elkaar en hebben nooit gekeken naar de overeenkomsten, waardoor er nooit een rustige samenleving kan ontstaan. Zolang er mensen, die op dezelfde sekse vallen, geschoffeert worden, is een eerlijke samenleving ver te zoeken. Mensen die worden afgeslacht, gescandeerd en onderdrukt vanwege hun huidskleur kunnen nooit een geoliede machine vormen met hun onderdrukkers. Als je jezelf verheven voelt boven de persoon naast je, zal je hun mening nooit accepteren.

En dit is het probleem. Gelijkheid is iets dat moeilijk is om te behalen. Een utopie is onbereikbaar zolang het begrip en acceptatie voor elkaar er niet is. Vandaar dat ik oproep om naar je naasten, meerderen, collega’s en wildvreemden te kijken, zonder meteen een oordeel te vellen. Want daaraan gaat de wereldse samenleving kapot totdat het niet meer te repareren valt.

Om een persoonlijke held te quoten:

 

It always seems impossible until it’s done

-Nelson Mandela-

2 gedachten over “He for She for Us All

  1. weer een mooi relaas … ik vul graag nog iets aan … nl. dat wanneer we realiseren dat de buitenwereld onze spiegel is … we “slechts” naar binnen hoeven voor de antwoorden wat die buitenwereld ons laat zien. Hier ligt volgens mij de enige sleutel tot herkennen ,acceptatie en uiteindelijk vrede. Ronald Jan Heyn heeft hierover een helder stuk geschreven. Te vinden bij What to Know. Ben benieuwd wat je hier van vindt. een hartelijke groet, Marian

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s