Leontien Ladies RideIn mijn vorige blog sprak ik heel kort over de absurdheid die ik Leontiens Ladies Ride noem. Normaliter laat ik al het nieuws over deze tocht aan mij voorbij gaan, maar nu heb ik mijzelf even verder verdiept in deze geforceerd gezellige fietstocht en ben tot de conclusie dat er veel meer fout is met deze tour de force. 

Zo zat ik, de wiskundige die ik ben, even de cijfertjes na te pluizen en kwam erachter dat er maar een minuscuul deel van de gehele opbrengst gaat naar het goede doel. Het overgrote deel van de som eindigt bij Van Moorsel en consorten in de portemonnee. Een simpele rekensom en wat graafwerk laat dit namelijk zien:

Volgens de verschillende media had dit evenement 5000 deelneemsters, die allemaal een tientje hadden afgestaan als inschrijfgeld. Dit totale bedrag gaat niet naar het goede doel. Na aftrek van een roze T-shirt, een lunch, een roze Ladies Ride opblaaspoort en en wat promotie, blijft er per deelnemer zo’n zes euro over van het oorspronkelijke tientje. Dat betekent dus dat er een slordige 30.000 euro bij de organisatie eindigt. Dat is net iets meer dan de totale opbrengst van de inschrijvingen. Nogmaals hiervan gaat niets naar het goede doel.

Wat gaat er dan wel naar het goede doel? Volgens de site van de fietstocht werd er aan vrijwillige donaties €1100 opgehaald (dat is €0,22 per deelnemer). Logisch aangezien iedereen al een tientje had ingelegd, waarvan ze dachten dat ook dit naar het goede doel zou gaan. Daarnaast sponsorde de C&A per deelnemer €2,50 voor de foundation van Leontien. Alles wat dus naar het goede doel ging was €13.500 van de €63.500. Dat is net iets minder dan 22% naar het goede doel. Als de directeur van het Rode Kruis boven de norm verdient met een veertigurige werkweek, dan schreeuwen we moord en brand. Maar als Leontien van Moorsel met wat geknooi, subsidies, sponsoring en een fietstochtje bijna de helft van de opbrengst in de zak steekt, dan is het geen probleem. En ik heb het hier alleen nog maar over de fietstocht. Ik heb de run nog niet eens meegerekend.

Wie dacht dat deze €13.500 naar Pink Ribbon gaat, het fonds dat aandacht vraagt voor borstkanker, heeft het mooi fout. Dat de hele fietstocht in het roze is, heeft niets te maken met het fonds, die jaren geleden uit de organisatie van de ride is gestapt. Nee, het gaat hier om de Leontien Foundation, die de strijd aangaat met eetstoornissen. Natuurlijk eetstoornissen zijn ook vreselijk om te hebben voor jou, je familie en vrienden, maar het treft minder mensen dan borstkanker. Ook vind ik het raar dat mannen niet mee mogen fietsen met deze rit, omdat tussen de 5 en 10 procent van de mensen, die lijden aan een eetstoornis, mannen zijn. Als je een fietstocht in het teken zet van deze stoornis, laat dan ook 250 tot 500 mannen meefietsen om een perfecte representatie van je doel te laten zien.

Burgemeester Piet Zoon en Leontien van MoorselZoals je kan zien heb ik niet een hoge pet op van de Ladies Ride. Leontien mag dan een aardig vrouwtje zijn, die opkomt voor de zwakkere van onze samenleving, maar eigenlijk is ze een keiharde zakenvrouw. Ze maakt megawinsten op een middagje fietsen. Eigenlijk kan ze net zo goed op de finishstreep gaan staan met een geopende portemonnee om daar een groot deel van het inschrijfgeld te kunnen ontvangen. Eens kijken hoeveel mensen er dan nog mee willen fietsen. Dan zien de mensen pas echt waar het meeste geld naartoe gaat.

Daardoor vind ik dat we deze rit niet meer in en om ons dorp hoeven te houden. Na drie keer heeft Leontien Raalte genoeg uitgeplozen. Tijd voor een ander dorp om slachtoffer te worden van haar grijpgrage, perfect gelakte nageltjes. Dus als meneer de burgemeester weer een harde paal wil krijgen, omdat hij Leontien van Moorsel naar ons dorp heeft gehaald, dan betaalt hij die 50.000 euro maar uit zijn eigen zak. Eens kijken of het festijn dan nog door zal gaan.

2 gedachten over “Ladies Ride = Goed Doel?

  1. Neem de Icebucket Challenge ook even onder de loep …. Da’s ook niet mis.
    Een mens wil kennelijk graag besodemietert worden …… bewustwording lijkt mij meer op z’n plaats…. voor alle partijen.

    1. Dit is wel een goed idee. Ik heb de ALS Icebucket Challenge zelf niet gedaan, omdat ik het zijn doel voorbij vond gaan. Vandaar dat ik toen juist Water for Life heb gesteund. Voor schoon drinkwater.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s