Doe Maar NormaalEr zit een probleem weggemoffeld in psyche van de Nederlanders. Het is geen ernstig probleem, maar een probleem desalniettemin. We zijn namelijk enorm onverschillig in al ons doen en laten. Ik kan me hieraan enorm storen.

“Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Dit is een uitspraak die behoort tot de standaarduitrusting van ons Neerlandsch woordenarsenaal. Al het uitzonderlijke moet genormaliseerd worden. Wil je uit de ban springen, ben je anders gekleed of sta je boven op een tafel het volkslied te blèren, dan worden er standaard een paar afkeurende blikken jou kant op gesmeten. Als je iets doet wat buiten het normale stramien valt, dan voelt er altijd wel iemand zich geroepen om daar iets over te zeggen.

Een paar weken geleden hadden we in ons dorpje het “leukste” fietsritje voor huisvrouwen: Leontiens Ladies Ride. Een kilometerslange fietsrit van dames in roze gehuld, die luid kwebbelend en schreeuwend de gehele fietstocht vullen. Ze doen alles om het “gezellig” te hebben. Maar die geforceerde gezelligheid zorgt ervoor dat iedereen hier in mee gaat, waardoor dit de nieuwe gemoedstoestand van deze dag wordt. Oftewel de nieuwe normaal.

Samen met twee vrienden wilde ik op deze dag ook van een biertje genieten en me niet mengen in dit overdadige geweld. Vandaar dat ik, met mijn vrienden, een lekker potje ging schaken, te midden van het geforceerde gelach en dwangmatige gehos. Als blikken konden doden, dan was ik wel meerdere keren door de negen cirkels van de hel gebaggerd.

Het PenisspelWaarom mag men hun eigen plan niet meer trekken? Waarom moeten we allemaal het keurslijf in. Laat mensen in hun waarde. (Inderdaad ik parafraseer: 15 miljoen mensen van Fluitsma & Van Tijn) Waarom moeten we ons aanpassen aan de hokjesgeest die ons bij de geboorte wordt ingestampt? Als ik elke dag van haarkleur wil wisselen, dan moet ik dat kunnen doen zonder dat iemand afkeurend blaft: “Blijf jij nou nooit bij één kleur”. “Nee, verrotte graftak. Dat jij nou al jaren dat poepbruine dode haar met die smerige, scheve boblijn hebt, betekent niet dat ik me laat pushen om ook een eeuwig bloempotkop aan te laten meten.” Als ik het penisspel* wil spelen middenin een bar, dan hoor je mee te schreeuwen en moet je niet achter de menukaart ziedende opmerkingen maken. Laat iedereen gewoon doen wat ze willen doen en blijf vooral bezig met je saaie en nutteloze leventje. Dan heb ik er in ieder geval geen last van.

* Het penisspel: Met meerdere mensen steeds harder penis roepen in een openbaar gebouw, festival, kroeg of restaurant. Je begint heel zacht met penis zeggen. Diegene die het hardst penis roept wint. 

Een gedachte over “Doe Maar Normaal

  1. Ligt de uitdaging van het leven niet in het uit het HOK stappen waar je in zit…. en dan ontdekken wat er voor je allemaal mogelijk is ….. leven …intens leven …. en aan het einde kunnen zeggen … ik heb het leven ervaren op mijn manier en het heeft me alles gegeven waar ik om vroeg. Whatever …. geniet van de diversiteit van het mens zijn … en daar hoort dat hokje ook bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s