The FappeningApple verontschuldigt zich. De iCloud is gehackt en niemand kan als schuldige aangewezen worden. De naakte lichamen van Ariana Grande, Kate Upton, Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst, Mary Elizabeth Winstead, Kaley Cuoco en nog vele anderen prijken op de site 4chan.com. Vele vrouwen reageren geschokt, maar vele mannen zeggen laat “the Fappening” beginnen. 

Nou moet ik over dit stukje hierboven even wat uitleggen voor de leken en ouderen onder ons. De namen die ik noemde zijn van Amerikaanse supersterren die allemaal gebruik maken van Apple producten zoals de iPhone, iPad en Macbook. Bij deze producten kan je je gegevens opslaan in een server (de iCloud), die ervoor zorgt dat bij één aanpassing in het ene apparaat, die aanpassing ook wordt doorgevoerd in de andere apparaten.

4chan is een beroemde anonieme site, waar werkelijk alles op te vinden is. Van meest smerige seksuele standjes tot heerlijke recepten voor de perfecte lasagne. Het succes van 4chan is de anonimiteit, waardoor iedereen kan doen en laten wat hij of zij wil.  Dus als een hacker naaktfoto’s van, bijvoorbeeld, een superster weet te bemachtigen, kan hij deze anoniem plaatsen in een thread op deze site en kan iedereen er op reageren en met de afbeeldingen doen wat ze maar willen. En bij deze laatste actie komt the Fappening in beeld. Om het maar even lomp te zeggen: De mannelijke gebruikers die de thread met de naaktfoto’s hebben gezien, gebruiken de foto’s om eens lekker aan hun yoghurtbuks te gaan sjorren. Dit wordt ook wel fappen genoemd. En aangezien het lekken van de naaktfoto’s best wel een “happening” was, heeft het, onder mannen, de naam gekregen “The Fappening”.

Het, door de hacker, lekken van de naaktfoto’s is voor 4chan het seksuele equivalent van wat Edward Snowden jaren geleden voor Wikileaks heeft gedaan. Het zorgt ervoor dat gevoelige informatie letterlijk bloot komt te liggen. Daar zijn natuurlijk de supersterren niet echt blij mee. Begrijpelijk, al zeg ik zelf. Ik zou het ook niet fijn vinden dat er foto’s van mij in adamskostuum op straat komen te liggen om door de hele wereld als tweederangs pornoplaatjes te worden gebruikt. Niet dat hier wat tegen te doen valt. En dat vergeten veel mensen. Door de anonimiteit op 4chan is het moeilijk te achterhalen wie deze hacker is. Dus men kan wel van moord en brand gaan schreeuwen, maar uiteindelijk zal deze kwestie uit zichzelf over moeten blazen zonder ooit een schuldige te hebben aangewezen.

Tweet Ricky GervaisNu zag ik op twitter voorbij komen dat Ricky Gervais had gezegd, dat het moeilijk was om naaktfoto’s te verliezen als je ze nooit zou maken. Natuurlijk ben ik het hier mee eens, maar als jij in een beetje kinky stemming bent, dan klinken de stomste ideeën soms als beste plannen ooit. Zo las ik eens in de Quest, dat er een homostel was, dat bij betonmix bij elkaar naar binnen had gegoten. Uiteindelijk moest dit chirurgisch verwijderd worden, omdat het was gaan uitharden en zich als een blok van tien kilo was gaan samenklonteren met het darmstelsel. Dit had bij kaarslicht misschien nog een goed idee geleken, maar met de volle spot van de operatietafel op je gericht, terwijl de chirurg met een pikhouweel je te lijf gaat, voelt dat toch niet als het best uitgedachte plan ooit. Of een stel wat dacht elkaar op te geilen in een badkuip en uiteindelijk in elkaar vacuüm gezogen zat. Lekker seksen in bad klinkt als een slim plan. Vaak gaat het goed, maar lang niet altijd. Maar een een foto maken van je naakte lichaam, omdat je jezelf daar goed in voelt, dat zou toch iedereen doen als je zo’n lichaam hebt als deze supersterren. Het is zoiets onschuldigs dat het geen plaats in de spotlights verdient. 

Natuurlijk zijn deze voorbeelden wat extreem. Ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat het niet de supersterren hun schuld is dat de foto’s op het internet terecht zijn gekomen. De kiekjes zaten immers in hun eigen “wolk” en dan ga je er niet vanuit dat jan-en-allemaal daar zomaar bij kan. Logisch dat ze hier woest over worden, dat kan ik ten volste begrijpen. Maar dit is de niet de reden waarom ik dit belachelijk vind. Zoals Georgina Verbaan ook al zei in De Wereld Draait Door. De laksheid waarmee op “The Fappening” wordt gereageerd is absurd. Als het gaat om afluisterpraktijken van de NSA, dan is de hele wereld op zijn tenen getrapt, maar als het om wat vrouwelijke sterretjes gaat, dan kan het afgedaan worden met een: “Ach, dan had je dat maar niet moeten doen.” Dit vind ik eerlijk gezegd een beetje vrouwonvriendelijk. Zelfs het woord “Fappening” slaat de seksuele tint van deze discussie op zijn kop. We moeten niet vergeten dat het hier gaat om een grove schending van privacy om daarmee de seksuele drang van mannen te kunnen verzadigen. Dit is net zo schadelijk als inbreken bij het pentagon en moet daarom ook zeker niet afgedaan worden als een lachertje. 

En als je zo graag de mooie vrouwelijk vormen van Jennifer Lawrance wil zien, kijk dan maar naar American Hustle of X-men First Class. Wil je de borsten van Scarlet Johansson beter bekijken. Koop dan de film Under The Skin en plak je snufferd maar tegen je breedbeeld in de eerste vijf minuten. Ben je meer een Kirsten Dunst fan, dan kan heb ik de badscène uit Melancholia voor je klaarliggen. Lekker naar de aureolen van Dunst staren terwijl ze lijdt aan depressies. Kate Upton is in elke fotoshoot toch praktisch naakt, dan kan je de rest ook wel weg fantaseren, daar heb je geen korrelige, slecht gefotografeerd kiekje voor nodig. Dit zijn allemaal opties die een beetje meer integriteit hebben, dan de inbreuk op privacy die daar nu voor is gebruikt. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s